Privateide, trådløse nett er stadig vidåpne

Muligheten for å snylte på andres Internett-forbindelse øker stadig.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. aug. 2006 - 10:44

De svenske studentene Mattias Engström og Karl Arneng, som er tilknyttet Växjö Universitet, har ifølge ComputerSweden gjennomført en omfattende undersøkelse av trådløse nettverk i Växjö. Det er grunn til å tro at forholdene ikke er spesielt annerledes i norske byer.

Undersøkelsen ble gjørt ved hjelp av bil, en bærbar PC og en GPS. Da alle bedriftsnettene var filtrert vekk, gjensto 1625 nettverk. Av disse var hele 47 prosent ukrypterte, men 40 prosent av nettverkene hadde samme navn på SSID-en (Service Set Identifier) som leverandøren har satt opp. SSID-en identifiserer nettverkene. Det anbefales at SSID-en ikke kringkastes for nett som ikke skal være offentlige.

Studentene har bare søkt etter nettverkene. De har ikke koblet seg til, men mener det ville vært veldig enkelt om de hadde villet.

Studentene mener at selv om andelen fortsatt er stor, er det flere som er blitt bevisste på sikkerheten. Sammenlignet med tidligere undersøkelser er det en større andel som krypterer nettene, men andelen øker langsomt.

- Min personlige mening er at kundene får allfor dårlig informasjon om sikkerheten når de kjøper en ruter eller et trådløst aksesspunkt, sier Arneng til ComputerSweden.

Det er trolig ulovlig å utnytte andre trådløse nettverk uten tillatelse, men for en vanlig bruker vil slikt misbruk være vanskelig å oppdage. Med stadig større utbredelse av trådløse nettverk, hvor nesten halvparten er åpne, er kan mobile brukere med bærbar PC eller PDA enkelt få fri tilgang til Internett, bare være å snylte på et åpent nett.

Verre er det kanskje at snylteren i mange tilfeller også får tilgang til delte områder på maskiner i hjemmenettet, områder hvor det kan lagres informasjon som ikke bør komme utenfor hjemmets vegger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.