Professor Ole-Johan Dahl er død

Professor emeritus i informatikk, Ole-Johan Dahl, kjent blant annet for sitt bidrag til Simula og objekt-orientering, døde 29. juni.

Professor emeritus i informatikk, Ole-Johan Dahl, kjent blant annet for sitt bidrag til Simula og objekt-orientering, døde 29. juni.

Ole-Johan Dahl døde lørdag 29. juli etter lengre tids sykdom. Dahl var Norges første professor i informatikk, og bygget opp Institutt for informatikk ved universitetet i Oslo. Han ble kjent internasjonalt på 1960-tallet som opphavet, sammen med Kristen Nygaard, til programmeringsspråket Simula. Publiseringen av spesifikasjonene til dette første objekt-orienterte språket i 1969 regnes som en av de store begivenhetene i informatikkens historie.

Simula-duoen Dahl og Nygård ble hedret for sin innsats med Turing-prisen og Neumann-medaljen - regnet som informatikkens nobelpris - i februar i år.

Les også

En av de faste, eksterne bidragsyterne til digi.no, Arild Haraldsen, fulgte opp denne hedringen med en artikkel som forklarer hvorfor Simula var så stort:

Les også

To år tidligere var Dahl blitt hedret, først med en internasjonal pris, deretter med den norske St. Olavs orden:

Les også

1. april 2000 brakte digi.no nyheten om hvordan Dahl og Nygaard, etter lang juridisk strid, ble tilkjent patentrettighetene til objekt-orientering, og følgelig en anledning til endelig å tjene litt på sin oppfinnelse, gjennom å heve royalty på alle objekter!

Les også

Vi hedrer minnet til en mann som utviklet svært avanserte ideer, og som brukte sitt liv til å dele dem med oss alle.

Til toppen