BEDRIFTSTEKNOLOGI

Profil-basert automatisk språkrøkt

Med en nyutviklet database kan Tansa tilby bedre korrektur og språklig konsekvens.

5. nov. 2010 - 09:06

Det norske programvareselskapet Tansa Systems er kjent for sine korrekturverktøy som brukes av mediehus og redaksjoner i blant annet Nord-Europa, Canada, USA og India. Blant kundene er Aftenposten, NTB, A-pressen Financial Times, The Economist, Seattle Times og Times of India.

Tansa melder at de er i ferd med å ferdigutvikle en ny språkdatabase, kalt «Cosmos», som vil legges til grunn for selskapets produkter fra begynnelsen av 2011. Utviklingen er skjedd over fire år, og det er lagt ned mer enn 15 årsverk i Cosmos. Ifølge Tansa er Cosmos en av de største private norske satsinger på språkteknologi noen sinne.

Cosmos er modulbasert, og skal gi Tansa-verktøyene en framtidsrettet plattform med bedre struktur og logisk oppbygging enn tidligere. Følgene er enklere vedlikehold, høyere kvalitet og bedre anledning til å utvide plattformen med ny funksjonalitet. Samtidig med utviklingen av Cosmos har selskapet revidert og kvalitetssikret alt underliggende språkmateriale i verktøyet.

Ifølge senior systemarkitekt Vidar Andreassen legger Cosmos grunnlaget for forbedringer på både kort og lang sikt. Man vil umiddelbart merke at det for eksempel er enklere å vedlikeholde ordlister og sikre bedre kvalitet på alt korrekturarbeid. På lengre sikt vil det komme forbedringer innen grammatikk og setningsanalyse.

Den modulbaserte tilnærmingen innebærer nye muligheter til å tilpasse verktøyene til hver kunde, sier Tansa-redaktør Viggo Kristensen. Tilpasningene gjelder både arbeidsflyt og særegne språkbehov.

Tansa har lenge gitt anledning til individuelt definerte språkprofiler. Med Cosmos innføres en ny mulighet, nemlig språklige hovedprofiler som utgjør et større sett av normer innen skriftspråket.

Denne løsningen vil først innføres i verktøyene for norsk bokmål. Her vil man kunne velge mellom fire hovedprofiler:

  • Radikalt bokmål
  • Nøytralt bokmål
  • Moderat bokmål
  • Riksmål

Tansas Cosmos-baserte verktøy vil støtte både hovedprofiler og individuelt definerte profiler, understreker selskapet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.