JUBILEUM

Programmeringsverktøyet Delphi er 25 år

Anders Hejlsbergs objektorienterte Pascal-verktøy videreutvikles fortsatt.

Anders Hejlsberg var hovedmannen bak Borland Delphi.
Anders Hejlsberg var hovedmannen bak Borland Delphi. Montasje: digi.no. Foto: Jesper Stein Sandal. Skjermbilde: Embarcadero
Tania Andersen, Version2.dk
14. feb. 2020 - 16:00

Programmeringsverktøyet Delphi fyller 25 år i dag. Det var stor suksess i sin tid, hvor såkalte Rapid Application Development-verktøy (RAD) for å bygge grafiske brukergrensesnitt i et designverktøy, var det helt store. 

Delphi var et populært valg blant utviklerne, sammen med PowerBuilder og Visual Basic. Bak verktøyet stod en ung Anders Hejlsberg, som kom rett fra kjempesuksessen Turbo Pascal, som hentet elementer fra andre språk i Pascal-familien, inkludert Modula-2. 

Tidenes språkdesigner?

Anders Hejlsberg hadde ikke engang fylt 20 år da han var med på å starte selskapet Polydata. Her solgte han sin egenutviklede Pascal-kompilator til firmaet Borland, og så ble Turbo Pascal skapt. Han slo seg senere ned i det vestlige USA. Der var også Borland, som var Heljsbergs arbeidsgiver da han skapte Delphi.

Ti år senere gikk han videre til Microsoft og skapte først C# og senere Typescript. Dermed er Anders Hejlsberg den mest vellykkede språkdesigneren i programmeringshistorien – i alle fall målt i antallet utbredte og levende språk. 

I dag eies Delphi av selskapet Embarcadero, som stadig sender ut nye versjoner av verktøyet. På selskapets nettsted kan man i disse dager lese mer om historien til Delphi.

Saken ble først publisert på danske Version2/Ingeniøren, og gjøres tilgjengelig på norsk gjennom vår samarbeidsavtale med Teknologiens mediehus/Ingeniøren.

Apple Intelligence er det talende navnet på Apples KI-satsing.
Les også

Apple inntar KI-arenaen for alvor

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.