Programsnutt knekker Pentium

En fire linjers programsnutt er alt som skal til for å få Intels Pentium-prosesssor i kne. Feilen setter alvorlige spørsmålstegn ved påliteligheten til Pentium i tyngre systemer med høye krav til driftssikkerhet.

Nok en feil er oppdaget i Intels Pentium-prosessor. Feilen, som går under navnet F0 eller F00F, kan få enhver datamaskin som benytter seg av Intels Pentium-prosessorer til å krasje ved hjelp av en enkel programsnutt. Programsnutten som er på fire linjer kan kompileres til et hvilket som helst operativsystem, men resultatet er det samme; maskinen fryser.

Det skumle med feilen er at den åpner for at personer selv med begrenset adgang til en datamaskinressurser kan gjøre stor skade. Alle med adgang til å eksekvere et program på en maskin vil - med den nye Pentium-feilen - ha muligheten for å sette den samme maskin i stå. For servere og andre maskiner med sentrale funksjoner er dermed den nye feilen en alvorlig trussel.

Foreløpig har ikke Intel kommet med noen offisiell uttalelse om feilen, som de ifølge en talsmann for selskapet ble informert om så sent som fredag. Robin Collins, som driver nettstedet "Intel Secrets Web", sier imidlertid at han har prøvd å kontakte Intel ved to anledninger for å fortelle om feilen uten å få respons fra selskapet. Collins sier han har kjent til feilen i flere måneder.

Det er ikke første gang Intels prosessorer har vært hjemsøkt av feil. Forrige gang dette skjedde var i mai, da det ble kjent at en feil i flyttallsenhetene i Pentium Pro og Pentium II kunne føre til alvorlige problemer. Den nye feilen rammer imidlertid bare Pentium og Pentium MMX.

Til toppen