Project Ara er i rute

Det nærmeste vi har kommet modul-telefonen.

Project Ara er i rute
Eksempler på diverse moduler Yezz jobber med. De ønsker totalt sett å utvikle rundt 80 stykker. Bilde: Thomas Marynowski

BARCELONA (digi.no): Googles Project Ara, en smarttelefon der moduler kan byttes fritt ut og dermed tilpasses fullstendig, har vært under prototyping en god stund. Få har imidlertid sett konseptet i levende live.

For å være helt presis, vi har fremdeles ikke sett Project Ara slik det vil fremstå i ferdig drakt, men det lille selskapet Yezz viser i alle frem sin prototype av konseptet. En prototype som ikke fungerer, og som befinner seg bak glass, slik at vi ikke får tatt på modulene.

Første skritt

Yezz er en Miami-basert mobilprodusent, ikke verdens mest profilerte, men selskapet fikk altså kontakt med Google og fikk anledning til å bygge den første Ara-telefonen. Det var kanskje nettopp fordi Yezz er såpass små at de fikk muligheten til dette, da Google slapp å forholde seg til mer etablerte selskaper når det gjelder noe såpass eksperimentelt.

En fransk talsperson for Yezz fortalte oss en del om hvorfor Project Ara er unikt. Mye av det vet vi jo fra før: Modulene skal kunne sømløst byttes ut og inn, og de plasseres i et sentralt «skjelett». Modulene har to størrelser, og totalt elleve av disse kan settes i skallet.

Man må selvsagt ha grunnleggende moduler som skjerm, batteri, lagring og prosessor, og videre kan man installere en lang rekke tilleggsenheter. Kameraer, solcellepaneler, blodsukkermåler, headsett-utgang, spillkontrollere, NFC, betalingsløsninger… Bare kreativiteten setter tydeligvis grenser. Modulene skal selvsagt kunne tilpasses spesifikke behov, man vil for eksempel kunne kjøpe seg en bedre, mer avansert kameramodul hvis man er opptatt av kvaliteten på bildene man tar. Yezz utvikler også et tillegg til den vanlige skjermen som viser e-ink, slik at man vil også kunne lese elektroniske bøker akkurat som på en Kindle eller tilsvarende leser.

Jobber med Google

Det er altså Yezz selv som utvikler og bygger modulene, og deretter blir de godkjent av Google. Referansedesignet er imidlertid Google sitt.

Project Ara skal først lanseres i Puerto Rico, og det skal skje senere i år. Prisen forventes til å ligge på rundt 200 dollar, men vi vet ikke helt hva det inkluderer av komponenter.

Ideen er å gjøre mobilene fremtidssikre og personlige, man skal bare trenge å bytte ut de komponentene man må. Det er en spennende tanke, og vi kommer til å følge utviklingen av Project Ara tett i tiden fremover.