Protesterer mot DRM i HTML

Ødeleggende for weben, ifølge personvernere.

Protesterer mot DRM i HTML
Filmstrømmetjenesten Netflix er blant aktørene som ønsker seg DRM for HTML. Svært uheldig, mener kritikere. Bilde:

World Wide Web Consortium (W3C), organet som råder over og videreutvikler webstandarder, arbeider som kjent med å innlemme spesifikasjoner for rettighetsstyring som en del av HTML.

Ifølge tilhengerne er poenget å sikre en rik webopplevelse, les videoinnhold, uten å måtte ty til nettleserutvidelser som Flash eller Silverlight, teknologi som ikke er tilgjengelig på stadig flere mobile enheter.

DRM eller digital rights management, det vil si kopisperre og adgang til å begrense bruk av digitalt innhold, er et krav rettighetshavere stiller for å tilby innhold.

Protest

Ingenting i dagens webstandarder gir slik støtte. Slik bør det fortsette å være, mener kritikerne. En koalisjon av aktører som kjemper for et fritt internett prøver å få W3C til å snu.

Personvernorganisasjonen Electronic Frontier Foundation (EEF) har nå levert en formell protest mot standardorganets forslag.

Der fremgår det at de frykter at DRM i HTML vil være ødeleggende for weben ved å hindre innovasjon og dessuten «blokkere tilgang til innhold for folk over hele verden».

– Forslaget som er utarbeidet av en arbeidsgruppe i W3C skiller seg fra alle andre aspekter ved HTML-standardene. Det definerer en «svart boks» for underholdningsindustrien, avskåret fra kontroll av nettleseren og sluttbrukerne, sier EFF-direktør Danny O'Brien i en uttalelse.

Selv om Hollywood og filmskaperne nok blidgjøres av DRM-støtte i HTML, kan en slik utvikling også skape alvorlige hindre mot interoperabilitet og allmenn tilgang, mener han.

– Forslaget må ses for hva det er: Et produkt som vil stenge ute utviklere av åpen kildekode og konkurranse, kaste interoperabilitet på båten og føre til innlåsing i gamle forretningsmodeller. Dette er akkurat det motsatte av «fair use»-prinsippet som ga grunnlaget for weben, sier seniorteknolog Seth Schoen i EFF i en pressemelding.

W3Cs administrerende direktør Jeff Jaffe har tidligere i et blogginnlegg redegjort for hvorfor han mener det er nødvendig å gjøre DRM til en W3C-standard.

– Prinsipielle argumenter for innholdsbeskyttelse starter ved å gjøre oppmerksom på at weben skal kunne levere alle typer innhold, og at det må være mulig å kompensere kreativt arbeid. Uten innholdsbeskyttelse vil eierne av betalt innhold rett og slett frarøve den åpne weben for nøkkelinnhold, skriver Jaffe.

    Les også:

Les mer om: