Protestkor mot gigantfusjon

Den største internasjonale interesseorganisasjonen for journalister slutter seg til protestkoret av intellektuelle og konsumentgrupper som slett ikke synes noe om at verdens største online-selskap blir ett med verdens største medieselskap.

Den største internasjonale interesseorganisasjonen for journalister slutter seg til protestkoret av intellektuelle og konsumentgrupper som slett ikke synes noe om at verdens største online-selskap blir ett med verdens største medieselskap.

The International Federation of Journalist (IFJ), med base i Belgia, mener at gigantfusjonen kan skade demokratiske verdier og ytringsfriheten hvis man ikke gjør tiltak for å beskytte redaksjonell uavhengighet fra kommersiell innflytelse.

- Denne fusjonen vil kanskje redefinere underholdningsindustrien, kommunikasjon og handel, men den kan også bli en trussel mot demokrati, mangesidighet og kvaliteten i media, sier Aidan White som er generalsekretær i sammenlutningen av journalister.

- Vi ser nå en dominanse fra en håndfull selskap som kontrollerer kommunikasjonen og hvordan informasjonen når frem til folk, sier generalsekretæren videre i en pressemelding og understreker på vegne av organisasjonen at kontrollen over innhold og eierskapet til distribusjonssystemene bør sortere separat og under forskjellige reguleringer

White er altså ingen tilhenger av konvergens når det gjelder retningslinjer og rammebetingelser gitt av de kontrollerende myndigheter.

- Vi vil ellers ha digre portvakter som vil definere og skreddersy informasjonsflyten i forhold til markedsstrategiene, mener han. IFJ er bekymret for trenden der kostnader blir kuttet for å møte den tøffere kommersielle hverdagen. Ikke minst kan det ses når mange av de nye jobbene som blir skapt ikke er faste stillinger, men frilans og engasjementer.

Men journalistorganisasjonen er ikke den eneste som ytrer skepsis i forbindelse med fusjonen. I tillegg til at noen av aksjonærerne til Time Warner mener selskapet (og de selv) kommer dårlig ut av det

Les:


Dessuten er det flere grupper som ser fremveksten av et marerittaktig samfunn der det totalitære informasjonssamfunnet dominerer som i George Orwells bok "1984".

Gary Klatsky underviser i grensesnittet mellom menneske og maskin ved et universitet i delstaten New York. Han mener at dette kan oppfylle Orwells verste spådommer om kommunikasjonskontroll hvis man velger å se stygt på det.

- Vi bare skraper bort i overflaten. Med ny teknologi er midlene til stede, men vi vet ennå ikke helt hvordan de skal brukes, sier han til Reuters.

Mark Crispin Miller, en professor i kommunikasjon ved New York State University, sa til avisen Newsday at de gjennom fusjonen vil gjøre det mulig å være kontinuerlig til stede i hodene på folk og bruke denne informasjonskontrollen til å selge hva som helst.

En amerikansk personvernadvokat stilte spørsmålet om det nå i det hele tatt var mulig å beskytte privat informasjon og opprettholde personvernet, mens to amerikanske konsumentgrupper sendte ut en felles melding der de påsto at konsumentene ikke ønsker å være utsatt for et digert media-Internett diktatur, skriver Reuters.

Til toppen