BEDRIFTSTEKNOLOGI

Prøv den nye testutgaven av IE9

Lover enda litt bedre ytelse og støtte for webstandarder.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. mai 2010 - 09:36

Microsoft kom i går kveld med en ny forhåndsvisning av selskapet neste nettleser, Internet Explorer 9. Fortsatt dreier det seg om en utgivelse hvor Microsoft ønsker å få tilbakemeldinger fra webutviklere. All utvikling så langt skjer under skallet. Nettleseren leveres med et svært redusert brukergrensesnitt og er ikke beregnet for daglig bruk.

Det som er mest tydelig, er at støtten for enkelte webstandarder nå har blitt bedre. IE9 Platform Preview 2-utgaven oppnår 68 poeng i Acid3-testen, noe som fortsatt er betydelig dårligere enn konkurrentene. Men med tanke på at forrige testversjon oppnådde 55 poeng og at IE8 ikke greier mer enn 20 poeng, så er det tydelig at Microsoft er på rett vei.

Full poengsum i Acid3 garanterer likevel ikke for full støtte av de brukte webstandardene. Det er utvalgte deler av standardene som benyttes.

Ifølge Rune Zakariassen i Microsoft Norge har den nye testversjonen fått bedre støtte for HTML5, CSS3, SVG, DOM og tilhørende eventmodeller.

Også på ytelsessiden skal den nye testversjonen kunne vise til bedre resultater. Sunspider-testen kjøres nå på omtrent 20 prosent kortere tid enn med forrige testversjon, men nesten åtte ganger så raskt som IE8. Fortsatt ligger særlig Chrome og Opera betydelig foran. Testresultatene er tilgjengelige på denne siden.

Resultater av Sunspider-testen for ulike nettlesere, inkludert IE9 Platform Preview 2. De beste resultatene vises til høyre i diagrammet. Testen er utført av Microsoft på en middels kraftig, bærbar pc. <i>Bilde: Microsoft</i>
Resultater av Sunspider-testen for ulike nettlesere, inkludert IE9 Platform Preview 2. De beste resultatene vises til høyre i diagrammet. Testen er utført av Microsoft på en middels kraftig, bærbar pc. Bilde: Microsoft

Microsoft fokuserer fortsatt også på maskinvareakselerert gjengivelse av 2D-grafikk og fonter, noe som vil støttes av IE9. Microsoft har på denne siden lagt ut flere demoer som utnytter disse mulighetene. Også andre nettleserleverandører, blant annet Mozilla og Opera, jobber med tilsvarende løsninger, men i likhet med løsningene som brukes av IE9-testutgaven, er ikke dette modent for lansering ennå.

Når det gjelder støtte for maskinvareakselerert 3D-grafikk i nettleseren, er Microsoft ikke like frampå. Alle de andre nettleserleverandørene har gått sammen med Khronos Group om å utvikle OpenGL-baserte WebGL, men i et intervju med Cnet News viser Microsofts IE-sjef, Dean Hachamovitch, liten begeistring for denne kommende standarden. Han sier det er for ulikt de andre, W3C-baserte standardene. Men trolig skyldes også motviljen at OpenGL er en direkte konkurrent til Microsofts egen Direct3D.

I et nytt blogginnlegg gjentar Hachamovitch det samme som Rune Zakariassen fortalte til digi.no i denne ukens Digi-TV, nemlig at nettlesere bør kunne gjengi den samme koden - HTML, CSS og JavaScript, på samme måte, slik at utviklerne kan følge standardene og slippe å måtte gjøre spesialtilpasninger for enkelte nettlesere. Internet Explorer har tradisjonelt vært den nettleseren som har krevd de største tilpasningene. Derfor vil det ha stor betydning dersom Microsoft faktisk mener dette.

Problemet er mange IE-brukere er trege med å oppgradere til den nyeste versjonen av nettleseren. Derfor vil det fortsatt kunne ta mange år før man er i en situasjon hvor den samme koden virker likt i alle nettlesere.

Microsoft kunngjorde nylig at IE9 kun vil støtte HTML5-basert video basert på H.264-formatet. Hachamovitch begrunner dette temmelig omstridte valget i dette blogginnlegget. Videostøtten vil dog ikke komme på plass før i re. IE9 Platform Preview 3, som kan ventes om cirka åtte uker.

IE9 Platform Preview 2 kan lastes ned til Windows Vista og nyere fra denne siden. Installasjonen krever ikke omstart av systemet. Eksisterende IE-versjoner blir ikke berørt av installasjonen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.