Prøv en bedre søkemotor

De fleste bruker Google, men det finnes bedre alternativer som serverer deg både lenkekart og søkehjelp. Her er listen:

De aller fleste bruker Google eller kanskje Inktomi, som drifter søkesystemet til Microsoft. Men det finnes en rekke konkurrenter som tilbyr andre og ofte bedre muligheter til å søke og organisere treff på.

Den eneste ulempen med å bruke noe av Googles alternativer er at de av og til ikke finner like mange sider som Google. Men mulighetene de andre søkemotorene tilbyr veier ofte opp for dette. For Google serverer egentlig en ganske primitiv liste med treff, noe konkurrentene har grepet fatt i.

Her er alternativene til Google:

Mooter.com

Ble startet opp i fjor høs. Deler opp resultatene i stjernekart der hvert punkt representerer grupper av treff. Søker du på WLAN får du en rekke kategorier med vanligste ordene i treffene på WLAN - for eksempel utendørs og beskrivelse. Virker noe uferdig og bruker tid på å gruppere treffene.

Kartoo.com
Da er Kartoo mye bedre. Også denne tjenesten bruker litt tid til å sortere, men resultatet er et avansert og informativt kart over treffene med emner, lenker mellom sider og ikoner som angir størrelse på serveren. På siden av kartet får du en liste over tema som relaterer seg til søkeordet du har brukt. Dette er nyttig for å få tips til ord som kan spisse søket ditt. Noen av treffene Kartoo viser kommer fra søk tjenesten har gjort på Altavista, noe som tilsier at Kartoo dekker svært mange nettsider.

Eurekster.com

Når du og andre du kjenner har registrert dere, kan du søketreff basert på hva de andre har søkt og klikket på. Tjenesten viser deg også forlag til relaterte søk, det vil si ord andre har søkt på sammen med ditt søkeord. Kjapp tjeneste.

Groxis.com

Du søker egentlig med Google, men etter å ha lastet ned en plugin sorteres søketreffene i et grafisk kart med grupper og farger. Koster 49 dollar, men kan prøves gratis.

Wisenut.com

I tillegg til en vanlig liste over søketreff, kommer Wisenut med forslag til andre søkeord. Søker du på WLAN får du en liste med andre søkeord som forekommer sammen med WLAN – fks Linux, 802.11g, antenner, sikkerhet og mye annet. Er det WLAN-antenner du leter etter, kan du trykke på antenner og få treffene på WLAN og antenner. På denne måten kan du borre deg opp og ned og du får sett hva det finnes treff på. For ofte er det ikke så lett å komme på hva du skal søke på.

Vivisimo.com

Gjør det samme som Wisenut, men på en mer elegant og oversiktelig måte. Vivisimo sorterer forslagene til nye søkeorden i en grafisk tre-struktur som kan brettes opp. (bildet)

Teoma.com

Tar Vivisimo et hakk videre, men ser ikke så pen ut som Vivisimo. Teoma gir noe av den samme tema-oppdelingen og du får en liste over relevante ord som kan fokusere søket. I tillegg får du en liste over lenker og ressurser andre brukere anbefaler. Dette fungerer dog bare hvis du starter søket med et ord.

Dogpile

Dogpile er egentlig en såkalt metasøkemotor som når du søker henter treff fra mange andre søkemotorer. Dette garanterer deg et svært grundig søke. I tillegg får du en liste over relevante ord som kan fokusere søket.

digi.no har ikke testet søkemotoren grundig, men i utgangspunktet fremstår Kartoo og Vivisimo som de mest spennende alternativene til Google. Noen forsøk med disse søkemotorene vil ikke minst vise deg hvor primitiv Google egentlig er.

;