TELEKOM

Prøver IPv6 i ett døgn

Google, Facebook og Akamai samles til viktig lakmustest.

14. jan. 2011 - 10:21

I sommer vil nettjenester som samler minst 1 milliard daglige besøkende prøve ut arvtakeren til dagens internettprotokoll – i ett døgn.

Google, Youtube, Facebook, Yahoo og den globale nettilbyderen Akamai er blant aktørene som samles til den største utprøvingen av IPv6 noensinne.

«World IPv6 day» den 8. juni 2011 blir en viktig lakmustest for den nødvendige overgangen til det nye adresseregimet.

Ved å gjøre nettjenestene sine tilgjengelig over såkalt «dual stack» skal eventuelle problemer som kan oppstå avdekkes. Dual stack innebærer at nettressursen gjøres tilgjengelig over både IPv4 og IPv6 samtidig.

Google og Facebook har lenge tilbudt tjenestene sine over IPv6, men da på egne domener som ipv6.google.com og www.v6.facebook.com.

På prøvedagen skal også hoveddomenene google.com, facebook.com og youtube.com og så videre også fungere med IPv6.

- Nettbrukere trenger ikke gjøre noe spesielt for å forberede seg til denne dagen. Våre beregninger viser at langt på vei de fleste (99,95 prosent) ikke vil merke noe. Men i sjeldne tilfeller kan enkelte oppleve problemer, skriver Google i et blogginnlegg om tiltaket.

Problemer med å nå nettjenestene kan oppstå som følge av feilkonfigurasjon eller nettverksutstyr med manglende støtte, typisk hjemmerutere, ifølge Google.

World IPv6 blir arrangert og koordinert av Internet Society (ISOC), en internasjonal non-profit-organisasjon som arbeider for å fremme bruk og tilgang til Internett.

ISOC har laget en nettside der man kan teste egen nettforbindelse: sjekk om du er klar for IPv6.

Tomt for IPv4-adresser

Overgangen til ny protokoll er strengt nødvendig hvis internett skal kunne fortsette å vokse. IPv4 har bare rundt fire milliarder mulige adresser. Det høres kanskje mye ut, men er i praksis altfor lite når stadig mer elektronikk og flere mennesker skal ha nettaksess. Beregninger viser at forrådet vil være helt oppbrukt i november 2011.

Der IPv4 har et 32-biters adresserom kan 128-biters protokollen IPv6 skilte med tilnærmet uendelig antall adresser: 3,4 x 1038 eller et tall med 39 siffer.

Telenor og nettpioner Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo sa nylig til digi.no at overgangen vil være helt udramatisk.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.