TELEKOM

PST advarer igjen mot Huawei

– Vi har ikke nasjonal kontroll på vårt eget mobilnett.

Kinesiske Huawei er hoffleverandør av både Telenors og Netcoms mobilnett her til lands. PST er bekymret.
Kinesiske Huawei er hoffleverandør av både Telenors og Netcoms mobilnett her til lands. PST er bekymret. Bilde: Marius Jørgenrud
10. feb. 2014 - 10:04

Politiets sikkerhetstjeneste er bekymret for at myndighetene ikke har god nok kontroll over det norske telekomnettet, hvor utenlandske aktører er dypt inne i utbyggingen.

– Det er et problem at selskapet er fra et land vi ikke har sikkerhetssamarbeid med, sier seksjonssjef Erik Haugland i PST til TV 2.

Han sikter til det kinesiske selskapet Huawei, som har fått oppdraget med å bygge ut sentrale deler av nettet nordmenn bruker til telefoni og elektronisk kommunikasjon. Overfor TV 2 gjentar han nå advarselen PST, Norsk Sikkerhetsmyndighet (NSM) og Etterretningstjenesten kom med for fem år siden.

– Som andre lands sikkerhetsmyndigheter er vi bekymret for at vi ikke har nasjonal kontroll på vårt eget ekomnett. Vi mener at i det minste må man sørge for å ha et sikkerhetssamarbeid med det landet som den aktøren kommer fra i bunnen, før vi kan vurdere å slippe de til, sier han.

Huawei er et omstridt selskap på grunn av sine forbindelser til kinesiske myndigheter, blant annet i USA og Australia, hvor selskapet ikke har adgang på ekomnettet.

Selskapets sjef for Norden og Baltikum, Kenneth Fredriksen, garanterer at det verken er gitt eller vil bli gitt informasjon til kinesiske myndigheter eller etterretning.

– Vi er aldri blitt forespurt av myndigheter, organer eller individer om informasjon fra våre kunders nett. Og skulle vi bli det, vil vi ikke imøtekomme en slik forespørsel, sier han. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.