PT-vedtak kan stoppe utbygging av nytt mobilnett

Tele2 og Network Norway tar tenkepause fordi de er usikre på om de har råd til å utfordre Telenor og Netcom.

Tele2 og Network Norway må revurdere sine mobilplaner etter reguleringsvedtak fra Post- og teletilsynet.
Tele2 og Network Norway må revurdere sine mobilplaner etter reguleringsvedtak fra Post- og teletilsynet.

Tele2 og Network Norway tar tenkepause fordi de er usikre på om de har råd til å utfordre Telenor og Netcom.

Tele2 og Network Norway bygger ut et nytt mobilnett for å utfordre Telenor og Netcom.

Nå sier de at de må revurdere hele satsningen etter at Post- og teletilsynet i ett nytt vedtak har satt krevd en reduksjon i termingeringsavgiften de får lov til å ta.

    Les også:

Termineringsavgiften er en avgift som betales per ringeminutt når en abonnent hos en konkurrent ringer til deres nett.

- Underlaget vi hadde da vi tok besluttningen om å bygge nytt nett er nå helt annerledes, og reduserer bunnlinjen per år med opptil flere hundre millioner kroner, sier Haakon Dyrnes, administrerende direktør i Tele2, til Dagens Næringsliv.

Han sier at Tele2 nå må gjøre en revurdering av mobilplanene sine. Den går i korte trekk ut på at Tele2 sammen med Network Norway skal investere milliardbeløp for å bygge ut et landsdekkende GSM- og 3G-nett. Totalt har de to aktørene 900.000 abonnenter.

PT-sjef Willy Jensen bøyer ikke av.

- EU vil ha like termineringspriser. Om vi ikke regulerer likt gir vi indirekte statssubsidier, sier Willy Jensen til Dagens Næringsliv.

Tele2 og Network Norway får fortsatt nyte fordeler av en slik skjevfordeling. De får lov til å ta 75 øre per minutt i termineringsavgift fra 1. juli 2010, og på det tidspunktet får Telenor og Netcom bare lov til å ta 45 øre.

Forskjellen er imidlertid lavere enn i dag, og den er alt for liten i følge Tele2 og Network Norway.

- Norge ligger mange år etter andre land i Europa fordi vi har et duopol på mobilnettsiden, sier Ingvild Myhre, administrerende direktør i Network Norway, til Dagens Næringsliv.

Dersom Tele2 og Network skulle konkludere med at forskjellen blir for liten, er det ingen andre sannsynlige utfordrere til Telenor og Netcom på mobilnettsiden. Det betyr i praksis at duopolet til Telenor og Netcom vil bestå, hvis Tele2 og Network Norway velger å kaste kortene som en følge av Teletilsynets vedtak.

- Det vil være en veldig kjedelig konsekvens, men dersom man ikke har god nok økonomi med den skjevdelingen vi legger opp til, så er det kanskje ikke økonomisk lønnsomt å bygge heller, sier Jensen til Dagens Næringsliv.

Termineringsprisen er en av de viktigste faktorene for mobiloperatørene. Den er som regel høyere enn hva sluttkunder betaler, og en helt lik pris favoriserer den største aktøren. Det er fordi operatørene ikke betaler avgift når kundene ringer til hverandre innenfor operatørens nett, og fordi en stor aktør vil få flere innkommende samtaler enn en liten operatør.

    Les også:

Til toppen