Pumper opp Firefox 3.1

Mozilla Firefox merker presset i funksjonalitetskampen.

Pumper opp Firefox 3.1

Mozilla Firefox merker presset i funksjonalitetskampen.

I løpet av de siste ukene har både Microsoft og Google kommet med testversjoner av nettlesere. Ikke minst Googles avduking av Chrome, kom som en overraskelse på mange.

I et innlegg i e-postlisten mozilla.dev.planning i forrige uke skriver Mike Shaver, sjeftekniker i Mozilla, at den siste perioden i alle fall har vært den mest energiske dette tiåret, om ikke noensinne, innen nettleserbransjen.

    Les også:

Denne uken har Mozilla bestemt seg for å forlenge utviklingstiden for Firefox 3.1 med fire uker. Dette gjøres for å få på plass mer funksjonalitet enn opprinnelig planlagt.

Til ZDNet-bloggeren Paula Rooney sier Mozillas utviklingssjef for Firefox, Mike Beltzner, at planen nå er å fryse koden for beta 1 i den 30. september, mens koden til beta 2 først skal fryses den 4. november.

Mozilla har tidligere sagt at Firefox 3.1 vil komme sent i 2008 eller tidlig i 2009. Basert på disse vage løftene kan man derfor ikke si at Firefox 3.1 blir forsinket.

Flere av egenskapene som nå skal inkluderes, støttes nå av flere konkurrerende nettlesere.

Ifølge Shaver skal Firefox 3.1 generelt følge samme temaene som Firefox 3.0 gjorde, med forbedringer innen blant annet ytelse, sikkerhet, operativsystem-integrasjon og navigasjon. Den skal også plukke opp ting som ikke kom med i Firefox 3.0, samt ting som er reaksjoner på erfaringene som er gjort siden lanseringen i sommer.

- I tillegg vil vi selvfølgelig fortsette å lære av hva folk gjør i andre nettlesere, add-ons go webapplikasjoner, skriver Shaver.

- Vi er ikke blinde ovenfor konkurransen. Vi følger med på andre nettlesere like mye som de følger med på oss,

- Det er forskjell mellom når bare én nettleser har en egenskap og når den finnes i flere. Det dreier seg om forventninger fra brukerne, sier Shaver i et intervju med Computerworld.com. og nevner personvern-funksjonaliteten som skal komme i Firefox 3.1 som et eksempel.

Både IE8, Chrome og Apples Safari gjør det mulig for brukerne å surfe på nettet uten at det legges igjen spor etter aktiviteten på PC-en. Dette vil inkluderes i Firefox 3.1, etter å ha blitt fjernet fra listen over funksjonalitet i Firefox 3.0-utgaven ganske kort tid før lanseringen.

En annen funksjonalitet som nå skal komme på plass er muligheten til å dra faner mellom ulike nettleservinduer, uten at siden lastes på nytt eller at innhold brukeren kan ha skrevet i skjemaer og lignende blir borte. Dette støttes fra før av i alle fall Opera og Chrome.

Det planlegges også å tydeliggjøre fanefunksjonalitet som i dag er enklest tilgjengelig gjennom tastatursnarveier. Dette inkluderer en egen knapp for å åpne nye faner.

I den første betaversjonen av Firefox 3.1 skal det tilbys en mulighet for å forhåndsvise alle fanene på en gang.

Det oppgis også at Firefox 3.1 trolig skal få bedre støtte for blant annet canvas-elementet i HTML 5, flere CSS 3-egenskaper samt codec-ene Ogg Vorbis og Theora. Men noe av funksjonaliteten som er oppgitt i denne oversikten, ligger likevel i faresonen for ikke å komme med.

Det som helt klart kommer med, er den nye og langt raskere JavaScript-motoren TraceMonkey. Ifølge Shaver har utviklingen av denne gått raskere enn først antatt, så Firefox-utviklerne ser nå på muligheten for å utvide TraceMonkeys evner inn i nettleserens DOM-implementering (Document Object Model) og andre deler av Firefox-systemet.

    Les også:

Til toppen