Windows 10

Puttet Windows 10-reklame inn i sikkerhetsoppdatering

Obligatorisk masefunksjon fra Microsoft.

Selv om de aller fleste nok ikke opplever noen problemer ved å oppdatere fra Windows 8 til Windows 8.1, er det nå mange rapporter på nettet som forteller at ikke alt har gått smertefritt for seg. Men de fleste problemene kan se ut til å være knyttet til enhetsdrivere, ikke minst til skjermkort. Man bør derfor installere de aller nyeste skjermkortdriverne før man installerer Windows 8.1-oppdateringen.
Selv om de aller fleste nok ikke opplever noen problemer ved å oppdatere fra Windows 8 til Windows 8.1, er det nå mange rapporter på nettet som forteller at ikke alt har gått smertefritt for seg. Men de fleste problemene kan se ut til å være knyttet til enhetsdrivere, ikke minst til skjermkort. Man bør derfor installere de aller nyeste skjermkortdriverne før man installerer Windows 8.1-oppdateringen. (Bilde: REX/OJO Images/All Over Press)

Obligatorisk masefunksjon fra Microsoft.

Som planlagt kom Microsoft med en bunke sikkerhetsoppdateringer tirsdag denne uken. Av disse er det én oppdatering som skiller seg spesielt ut, og ikke på grunn av sårbarhetene og de andre feilene den fjerner fra Internet Explorer 11.

Den aktuelle sikkerhetsoppdateringen, som er tilgjengelig for Windows 7 og nyere, inkluderer også en helt ny funksjonalitet til nettleseren når den kjøres på Windows 8.1 og eldre.

I Microsofts beskrivelse av denne oppdateringen, forklares det at den gir IE11 funksjonalitet som lar brukerne får lære om Windows 10 eller starte en oppgradering til det nye operativsystemet.

Ifølge Infoworld, som er blant de første til å omtale saken, skal brukerne bli vist et blått felt når de åpner en ny fane i nettleseren, hvor det står at Microsoft anbefaler at maskinen oppgraderes til Windows 10. Kildene skal være vanlige pc-brukere som har opplevd dette.

Windows 10 fjernet brukernes standard-valg 

Utålmodighet?

Dermed har Microsoft en gang økt presset på de gjenværende Windows 7 og 8.x-brukerne. Men denne gangen gjennom en obligatorisk oppdatering, siden oppdateringen også inkluderer viktige sikkerhetsfikser.

Microsoft ønsker at alle med nyere Windows-versjon på pc-en skal oppgradere til Windows 10 så raskt som mulig, og i alle fall innen utgangen av juli da muligheten for å gjøre dette gratis, utløper. Dette er dog en dato som Microsoft selv har bestemt og kan endre ved behov.

Men mer enn halvveis inn i denne tilbudsperioden, er det fortsatt ikke et flertall av Windows-maskinene der ute som har blitt oppgradert. Dette kan gi Microsoft grunn til å begynne å bli utålmodig. Trolig kan det ventes enda mer press på Windows 7- og 8.x-brukerne når sommeren begynner å nærme seg.

Mange av de berørte brukerne har nok latt være å oppgradere fordi de er usikre på hva det innebærer. Mange andre har tatt et bevisst valg som det burde være mulig å respektere. Microsoft skal jo fortsatt støtte de berørte Windows-versjonene i mange år til.

Berører ikke alle

Det er en del begrensninger med reklamekampanjen som Microsoft nå ruller ut. Ifølge Infoworld blir ikke banneret vist på alle maskiner. Maskiner som er tilknyttet et domene, er blant unntakene. Men også andre maskiner skal være unntatt, uten at det noen tydelig forklaring på hvilke maskiner dette gjelder.

Siden funksjonen er integrert i Internet Explorer, er det antagelig bare brukere av denne nettleseren som vil merke noe til oppfordringene.

Til toppen