Qt klar i ny utgave

Innfører støtte for Android og iOS.

Qt klar i ny utgave
KRYSSPLATTFORM: Ifølge finske Digia blir Qt brukt som rammeverk av minst en halv million utviklere verden over. Bilde: Harald Brombach

Det allsidige rammeverket for kryssplattform utvikling Qt er klar i versjon 5.1.

Det tilhørende utviklermiljøet Qt Creator foreligger samtidig i versjon 2.7.2.

Dette er den andre oppgraderingen siden finske Digia, med kontorer i Nydalen i Oslo, overtok den norskutviklede teknologien fra Nokia i fjor.

Utgivelsene bringer med seg minst 3.000 forbedringer og ny funksjonalitet, både i form av flere API-er, forbedret ytelse og stabilitet, samt støtte for flere plattformer.

Viktigst blant nyhetene er kanskje muligheten for å utvikle programvare til Android og iOS som nå innføres, riktignok i form av en såkalt «technology preview». Full støtte er varslet å komme i neste versjon 5.2 senere i år, trolig til høsten.

– Technology preview av Qt til Android og iOS gjør det mulig å utvikle for to av de mest populære mobile operativsystemene. Det gjør det samtidig enklere å porte over applikasjoner fra andre plattformer ved å gjenbruke den samme kodebasen. Mesteparten av Qt-funksjonaliteten og verktøyintegrasjonen er allerede på plass, slik at du kan begynne å utvikle mobilapper, opplyser Digia i en pressemelding.

Den kommersielle utgaven av Qt lar seg laste ned i en 30-dagers tidsbegrenset prøve fra qt.digia.com. Åpen kildekode-versjonen som er gratis finner du på qt-project.org.

digi.no var tidligere i år på besøk hos Digia i Nydalen. Hvordan det gikk kan du lese mer om her.

    Les også:

Les mer om: