Råd om mobilbruk i påskefjellet

Du bør ikke stole på mobilen som nødradio, påpeker Elektro- og elektronikkbransjen.

Du bør ikke stole på mobilen som nødradio, påpeker Elektro- og elektronikkbransjen.

I dag har de fleste med seg mobiltelefon i påsken, og det er mellom 80 og 85 prosent dekning for landet som helhet.

Men det er noen viktige punkter man skal være klar over når det gjelder oppbevaring av mobiltelefon i fjellområder, skriver Elektro- og elektronikkbransjen (EE-bransjen) i en pressemelding.

- I noen fjellområder, spesielt i nasjonalparkene, er det steder med dårlig eller ingen dekning. Derfor er det viktig at du ikke betrakter mobilen som nødetelefon du kan være sikker på å nå fram med overalt, sier informasjonssjef Erik Andersen i EE-bransjen.

Han råder folk til å ta med telefonen på tur, men å ha den avslått. Da sparer du både batteriet og får være i fred.

Hvis du trenger å ringe og mangler dekning, kan du prøve å søke høyere opp i terrenget. Der kan mobiltelefonen kanskje finne dekning.

Hvis dekningen er svak og du ikke kommer igjennom når du ringer, kan du i stedet prøve med en tekstmelding (SMS). Tekstmeldingen kan nå fram selv om du ikke får ringt.

Mobilvettreglene inneholder også råd om bruk når temperaturen varierer sterkt. I fjellet kan det ofte være kaldt. Kulde nedsetter kapasiteten til batteriet i telefonen. Derfor bør den oppbevares varmt under ytterklærne.

EE-bransjen minner også om å ta med lader og et fulladet reservebatteri, spesielt hvis det går flere dager uten at du kan lade. Hvis du går i områder uten lysnett, kan det være greit å ha med ladekabel for bil (12 volt). Da kan du få ladet telefonen hvis det er solcelleanlegg dit du kommer.

For hvordan man skal beskytte mobiltelefonen mot fuktighet fra kroppen, gir EE-bransjen dette rådet:

- Ha mobilen mellom ytter- og innertøyet og i en plastpose, så den ikke blir våt av svette. Det kan skade telefonen, sier Andersen.

Han fokuserer også på at hvis du kommer med en kald telefon inn i et varmt rom, kan det danne seg kondens både inni og utenpå telefonen. Da er det lurt å vente med å bruke den til den har fått romtemperatur og fuktigheten har forsvunnet.

Mobiltelefonen kan også brukes til å ta imot værmeldinger, enten gjennom radio eller med wap og Internett.

Til toppen