JUSS OG SAMFUNN

Radiomålinger via armbåndsuret

Den sveitsiske produsenten av det norske TV-Meterpanelet har begynt å produsere radiometerapparat i klokker. Den norske partneren MMI regner med å begynne å teste ut radiomålingene på det norske markedet neste år.

Herman Berg
20. okt. 1998 - 10:17

Telecontrol AG er et sveitsisk firma som allerede leverer program- og maskinvare til Norsk TV-Meter panel. Telecontrol representeres av Markeds- og Mediainstituttet (MMI) i Norge og har siden 1995 jobbet med å bygge panelmålinger for radio.

I august i år, samtidig med at MMI-konkurrenten Gallup fikk radiokontrakten for fire nye år, rullet de første radiometermålerne på samlebåndet i Sveits. De er bygd inn i armbåndsur fra Swatch og fungerer i realiteten som små, digitale lydbåndopptakere.

Armbåndsur med innebygd radiometer.
Armbåndsur med innebygd radiometer.

- Det er mange som har forsøkt å bygge paneler for radio, men ingen som er kommet så langt som Telecontrol. Dette er de første som kan settes i drift rimelig kjapt, sier fagkonsulent Rune Eilertsen i MMI og forklarer at klokkene fanger opp og omgjør lyd fra analog til digital kode.

I en uke bærer testpersoner et armbåndsur som kontinuerlig registrerer lyd i bærernes umiddelbare nærhet. Samtidig vil radioprogrammer bli registrert i et kontroll-senter. Sammenlikning av data fra armbåndsurene mot data fra kontroll-senteret gir informasjon om hvem som lytter til hvilken kanal og når det skjer.

Det finurlige er at disse klokkene fungerer akkurat som vanlige armbåndsur med fancy design.

De første utgavene var personsøkere som i første halvår av 1998 ble testet på publikum. Etter hvert fikk sveitserne til en miniatyrisering alle komponentene slik at de fikk plass i et armbåndsur.

Fortsatt er det noen brikker som må falle på plass før man starter full implementering av verdens første radiometerpanel, men mye tyder på at dette panelet vil være i funksjon mot slutten av 1999, klar til å måle radiolyttingen inn i et nytt årtusen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.