Rammet av banktrojaner

2.000 norske datamaskiner infisert.

16. feb. 2011 - 07:30

Oslo (NTB): Kjeltringer har benyttet trojanere til å loppe nettbankkunder for penger. 2.000 datamaskiner i Norge var tirsdag infisert av det digitale brekkjernet som åpner døra for tyvene.

De siste dagene har bankene registrert stadig flere infiserte datamaskiner. Tirsdag morgen var nærmere 2.000 datamaskiner i Norge infisert med en trojansk hest som kalles SpyEye. 200 uvitende kunder brukte infiserte maskiner til å logge seg inn i bankene i løpet av dagen. Dette har resultert i at trojaneren har gjennomført to transaksjoner, opplyser Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO). I tillegg har bankene klart å stoppe flere andre transaksjoner i tide.

- Et titall betalinger er forsøkt gjennomført, men bankene har stoppet de fleste, sier daglig leder Knut Kvalheim i Bankenes Standardiseringskontor (BSK).

Trojaneren SpyEye har vært på markedet i over ett år. Men trojanere som brukes som brekkjern inn i norske nettbanker, har hittil hatt lite omfang. Bankene oppfordrer folk til å sikre datamaskinene sine med programvare for å sperre trojanere. Trojaneren SpyEye biter kun på datamaskiner som kjører Windows-operativsystemer. Linux- og Mac-brukere slipper å bekymre seg.

Trojanere er ikke datavirus, men dataprogrammer som åpner en bakdør på brukerens datamaskin. Bakdøren brukes til å stjele for eksempel passord. Trojanere utgir seg for å være noe helt annet enn de er, for eksempel et nyttig program, for å lokke brukeren til å installere det. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.