JUSS OG SAMFUNN

Rasende hacktivister etter aksjon mot MegaUpload

Sju personer tiltalt av FBI. Reaksjonene har ikke latt vente på seg.

Nettstedet MegaUpload er nå utilgjengelig.
Nettstedet MegaUpload er nå utilgjengelig.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. jan. 2012 - 10:29

Det Hong Kong-registrerte selskapet Megaupload Limited har i en årrekke tilbudt brukere å laste opp og dele filer via nettstedet Megaupload.com, som var basert i New Zealand. I ble selskapet, selskapet Vestor Limited og syv personer tiltalt for en rekke forhold, inkludert pengeutpressing, hvitvasking av penger og ikke minst krenkelse av opphavsrett. Hver av de påståtte lovbruddene har en strafferamme på mellom 5 og 20 års fengsel.

Ifølge det amerikanske justisdepartementet har virksomheten blitt ledet at tyske Kim Dotcom, også kjent som Kim Schmitz og Kim Tim Jim Vestor, en 37-åring bosatt i både Hong Kong og New Zealand. Han er ifølge departementet grunnleggeren av Megaupload og direktør og eneeier av Vestor, som ifølge departementet har blitt brukt som holdingselskap for Dotcoms eierskap i Mega-tilknyttede nettsteder.

De seks andre siktede har statsborgerskap i enten Tyskland, Slovakia, Estland eller Nederland.

Dotcom og tre andre ble i går arrestert i Auckland, New Zealand, av newzealandske myndigheter. I tillegg har det i ni land, inkludert USA, utstedt mer enn 20 etterlysninger. Det har blitt beslaglagt omtrent 50 millioner dollar i eiendeler, og det har blitt utført razzia ved to steder i USA, samt i Nederland og Canada, hvor Megaupload har hatt servere. Dessuten har 18 domenenavn knyttet til virksomheten blitt avsluttet.

En slik terrengbil fra Lamborghini er blant beslagene. <i>Bilde: Wikipedia</i>
En slik terrengbil fra Lamborghini er blant beslagene. Bilde: Wikipedia

Beslagene inkluderer ifølge VentureBeat en rekke biler, inkludert 15 Mercedeser, en Rolls-Royce med kjennemerket «GOD», en Lamborghini LM002 og en Maserati GranCabrio. Bilene skal ha kjennemerker som «HACKER», «POLICE», «STONED», «GOOD» og «GUILTY».

Ifølge USAs justisdepartement skal Megaupload.com ha mer enn 150 millioner registrerte brukere og 50 millioner daglige besøkende. Nettstedet skal stå for omtrent 4 prosent av trafikken på Internett.

Det er beregnet at opphavsrettskrenkelsene som er blitt gjort via nettstedet skal ha en verdi på langt mer enn en halv milliard dollar. Hvem som har gjort disse beregningene, er ikke oppgitt. De siktede skal på sin side ha tjent mer enn 175 millioner dollar gjennom annonsesalg og salg av medlemskap.

Etterforskningen skal ha blitt ledet av FBI, i samarbeid med ulike organer i USA, New Zealand, Hong Kong, Nederland, Storbritannia, Tyskland, Canada og Filippinene.

Ifølge Australian Associated Press (AAP) skal Dotcom i dag ha sagt til dommeren i North Shore District Court at de arresterte ikke har noe imot at pressen får tilgang til filme fra retten.

– Vi har ingenting å skjule, sak Dotcom ha sagt.

Etter at nyheten ble kjent, skal en rekke nettsteder ha blitt utsatt for distribuerte tjenestenektangrep (DDoS) fra det som angivelig skal være arrangert av Anonymous. Dette gjelder ikke minst organisasjoner som er tilhengere av de omstridte lovforslagene SOPA og PIPA. Dette inkluderer ifølge News.com Recording Industry of America (RIAA), BMI.com, Copyright.com, Viacom, Anti-piracy.be/nl, Vivendi.fr, Hadopi.fr og ChrisDodd.com, nettstedet til sjefen i MPAA. Også nettstedene til FBI, White House og det amerikanske justisdepartementet skal ha blitt rammet. Også flere norske nettsteder var utsatt for DDoS-angrep i går ettermiddag, uten at det kjent om dette har hatt noe med raidet mot Megaupload å gjøre.

Det svenske Piratpartiet har kommet med en kraftig fordømmelse av aksjonen mot Megaupload. Lederen for partiet, Anna Troberg, hevder at MegaUpload var kjent for å holde seg innenfor loven, og at copyright-industrien og newzealandske justismyndigheter bør bli fortalt at amerikansk lov ikke gjelder i resten av verden.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.