BEDRIFTSTEKNOLOGI

Raskere web med mindre JPEG-filer

Mozilla mener det er best å forbedre dagens teknologi.

Mozilla slår sammen flere verktøy for å redusere størrelse på JPEG-filer.
Mozilla slår sammen flere verktøy for å redusere størrelse på JPEG-filer. Bilde: PantherMedia/Mihai Barbu, Mozilla og digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. mars 2014 - 11:27

Til tross for at det har blitt lansert en rekke utfordrere de siste tiårene, er JPEG det så godt som enerådende formatet for bilder med tapsbasert komprimering på weben. Ingen andre formatet har fått særlig støtte. Det er varierende årsaker til dette, avhengig av formatet man snakker om.

Samtidig er det et utbredt ønske om å kunne levere bilder mer effektivt, uten at det går (for mye) utover bildekvaliteten.

Mozilla kunngjorde derfor i går at stiftelsen har etablert et prosjekt som kalles for mozjpeg. Målet med dette er å tilby en JPEG-omkoder med produksjonskvalitet som både forbedrer komprimeringen og som opprettholder kompatibiliteten med den store mengden av JPEG-dekodere som finnes der ute.

Mozilla mener at JPEG-omkoderne ennå ikke har nådd yttergrensen av sitt komprimeringspotensial, mer enn 20 år etter at formatet ble introdusert. Men for å komme videre, har man tatt i bruk en tilsynelatende ny innfallsvinkel.

Versjonen av mozjpeg som ble gjort tilgjengelig i går, 1.0, tar utgangspunkt i JPEG-omkoderen libjpeg-turbo, og kombinert denne med funksjonalitet hentet fra jpgcrush, et Perl-skript som ifølge Mozilla finner ut hvilken progressiv omkodingskonfigurasjon som skaper den minste filen.

Bruken av skriptet skal ikke resultere i ytterligere tap av bildekvalitet, men kan redusere filstørrelsene på JPEG-bilder med i gjennomsnitt 10 prosent, viser tester.

Ti prosent betyr kanskje ikke så mye for den som laster ned, men det kan bety ganske mye for nettsteder med relativt stor trafikk og mye bilder.

Selve mozjpeg-biblioteket er tilgjengelig som kildekode som kan kompileres både på Unix-lignende systemer og Windows, samt for iOS.

Det neste målet for prosjektet er å implementere trellis-kvantisering. En forklaring på hva dette er, finnes her.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.