Ray Ozzie vil revolusjonere samtale

Hva om telefonen aldri var oppfunnet, spør IT-visjonæren.

Ray Ozzie vil revolusjonere samtale
Samtalen er sentral i den nye mobilappen Talko. Målet er å gjøre telefon- og gruppesamtale mer interaktiv og tilgjengelig. Som vi ser av bildet er det også støtte for meldinger og deling av bilder. Bilde: Talko

Få har satt så tydelige spor i IT-historien som Ray Ozzie. Visjonæren og arkitekten bak Lotus Notes har siden 1980-tallet vært sentral i utformingen av konseptet om samarbeid over nett.

Senere etter flere år som teknologisjef i Microsoft arvet han rollen som sjefsstrateg etter Bill Gates. Ozzies tankegods førte til produkter som i dag er helt sentrale for selskapet, deriblant Windows Azure og Office 365, men selv forlot han programvaregiganten i 2010.

Nå er han tilbake i rampelyset. Med en app.

Ozzie er klar for å fortelle verden hva han har brukt de siste årene på å lage. Ifølge ham selv dreier det seg om noe han har drømt i årevis, nemlig noe så grunnleggende som å «revolusjonere» telefonsamtalen.

– Det er telefonen og ikke pc-en som står i senter for hvordan vi i dag kommuniserer. Dette på tross av at telefonsamtalen er blitt en sjeldenhet. Vi unngår å ringe hverandre, og for å være ærlig er selve telefon-appen lite å skryte av, skriver han i en kunngjøring.

Ray Ozzie overtok som sjefstrateg etter Bill Gates i 2006, men forlot Microsoft i 2010. Nå er Lotus Notes-gründeren klar med nytt samhandlingsverktøy for mobil.
Ray Ozzie overtok som sjefstrateg etter Bill Gates i 2006, men forlot Microsoft i 2010. Nå er Lotus Notes-gründeren klar med nytt samhandlingsverktøy for mobil. Bilde: Microsoft

Serieentreprenøren minner om at mennesker har en munn og to ører, så hvorfor bruker vi ikke disse organene mer? Det skyldes ifølge ham at telefonsamtalen «suger».

Talko er produktet han hevder vil endre på det. Mobilappen som i første omgang er utgitt til iPhone er igjen et samarbeidsverktøy, som har vært en rød tråd i alt Ozzie har gjort de siste 30 årene.

Her står samtalen i sentrum, med et uttalt mål om å gjøre både telefonsamtalen, eller gruppesamtalen mer interaktiv og tilgjengelig. Det er både støtte for direkte samtale og overføring av opptak.

Du kan lagre, tagge og bokmerke samtalene, for siden å dele dialogen. Det er mulig å søke i historikken for å finne tilbake til samtaler som er tagget med eksempelvis #budsjett eller #følgoppdette. Brukerne kan også dele bilder med hverandre og chatte.

Tjenesten kjører på en kombinasjon av Windows Azure og den rivaliserende skyplattformen Amazon Web Services. – Begge er fantastiske plattformer, sier Ozzie til Geekwire.

Talko til iPhone er gratis. En versjon til Android er på vei. Det er også en webutgave. Forretningsideen ligger i en fremtidig plan om å tilby ekstra funksjonalitet i form av langtidsarkivering av samtalene, som er noe de planlegger å ta betalt for.

– Telefonsamtalen henger igjen i fortiden, og den er kjedelig, hevder Ray Ozzie.

I sin kunngjøring legger han fram et tankeeksperiment: Hva om telefonen aldri var blitt oppfunnet; Hva hvis internett og skytjenester kom først?

– Vi kan lage hyperlenker og dele samtaler akkurat som tekst og bilder. Vi kan veve samtaler inn i mobilapper. Vi kan bruke algoritmer på lagrede samtaler for å gjenkjenne nøkkelord, skape tekstavskrift av samtalene og mye mer, slår Ozzie fast.

    Les også: