Red Hat Enterprise Linux 7 er klar

Nettsky- og containerstøtte sentralt i første store utgivelse på mer enn tre år.

Red Hat Enterprise Linux 7 er klar
Red Hat-logo i metall. Foto: WallpaperFlare

Red Hat kunngjorde i går at Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 7 nå er tilgjengelig gjennom selskapets kundeportal. Dette er den første nye hovedversjonen siden RHEL 6 kom i november 2010.

RHEL 7 skal være laget for å møte både neste generasjons IT-krav og behovene til moderne datasentraler. Egenskaper som smidighet, fleksibilitet og stabilitet er spesielt vektlagt, uten at dette skal øke kompleksiteten. Det loves også blant annet «military-grade» sikkerhet og virksomhetskritisk pålitelighet.

Blant den nye funksjonaliteten i RHEL 7 er støtte for Docker, en slags lettvektscontainere som skal gjøre det enkelt å bygge, rulle ut, flytte og kjøre distribuerte applikasjoner. Versjon 1.0 av Docker ble utgitt denne uken under Dockercon 14-konferansen. Docker støttes av stadig flere aktører, inkludert Google, IBM, Rackspace og flere Linux-distributører. I tillegg tilbyr Microsoft en viss støtte.

Standard filsystem i RHEL er nå XFS, som blant annet støtter opptil 500 terabyte med data.

Det loves forbedret samhandling med Microsoft Active Directory-domener, noe som blant annet betyr at RHEL-klienter enklere kan integreres i heterogene datasentraler.

Det er nok de færreste som kjøper programvare i en eske i dag.
Det er nok de færreste som kjøper programvare i en eske i dag. Bilde: Red Hat

Administrasjon

Sentral administrasjon av prosesser, tjenester, sikkerhet og andre ressurser skal være forbedret og mer fininndelt enn tidligere med systemd. Overvåkning og utbedring av applikasjonsproblemer skal kunne gjøres med verktøy som TUNA, Thermostat, og Performance Co-Pilot, mens verktøy som OpenLMI skal gjøre administrasjonen av lagring, nettverk og ressurser med høy tilgjengelighet, på tvers av systemer, mer ensartet og standardisert.

– I løpet av de siste tolv årene har Red Hat Enterprise Linux bidratt til å bryte opp og definere moderne databehandling i virksomheter. Ved Fortune 500 og globale børser til statlige etater, weborienterte oppstartsselskaper og mange av verden største nettskyer, har Red Hat Enterprise Linux satt standarden for enterprise-operativsystemet, hevder Paul Cormier, president med ansvar for produkter og teknologier ved Red Hat, i en pressemelding.

– Med Red Hat Enterprise Linux 7 øker vi nivået igjen og bringer neste generasjon med IT til kundene. Etter hvert som verdens fysiske, virtuelle og nettskybaserte systemer konvergerer, leverer Red Hat en virkelig åpen, hybrid nettskyplattform som gir både programvareleverandører og applikasjoner en konsekvent plattform på tvers av fysiske maskiner, virtuelle maskiner og offentlige og private nettskyer. Dette vil være essensielt etter hvert som applikasjoner flyttes fra bedriftens serverrom til nettskyen, sier Cormier.

Også gratisdistribusjonen CentOS, som nå er en del av Red Hat, skal komme i versjon 7, men den er ennå ikke helt ferdigbygd.

    Les også: