Reduserte ambisjoner for barne-PC-produksjon

Takten for produksjonen av OLPC er kraftig redusert, og ingen kjøper har undertegnet hittil.

Reduserte ambisjoner for barne-PC-produksjon

Stiftelsen OLPC (One Laptop Per Child) melder at produksjonsplanen for barne-PC-en XO er revidert.

    Les også:

I februar het det at den taiwanske underleverandøren Quanta regnet med å kunne produsere mellom 5 og 10 millioner enheter i løpet av 2007. Nå ser det ut til at produksjonen kommer i gang i september. Takten starter på 40.000 enheter per måned, og skal økes til det tidobbelte innen årsskiftet. Det tyder på at det i beste fall vil kunne framstilles i underkant av en million enheter innen nyttår.

I motsetning til hva man kan ha fått inntrykk av tidligere, har ingen kjøper undertegnet en bindende avtale.

En talsperson for stiftelsen, Jackie Lustig, sier til nyhetsbyrået AFP at man er i samtaler med «Argentina, Brasil, Uruguay, Peru, Nigeria, Thailand, Pakistan, Russland, Rwanda og mange andre land», men ingenting er avgjort ennå.

Noen hundretalls prøveeksemplarer er fordelt til elever i Nigeria, Thailand og Uruguay.

Som meldt i april vil de første eksemplarene av XO koste 170 dollar per stykk. Håpet er å kunne redusere prisen til 100 dollar innen 2009.

Intels alternativ til XO, kjent som «Classmate», er derimot levert i flere tusen eksemplarer til Brasil, Mexico og Nigeria. Intel sier til AFP at målet er 100.000 leverte enheter innen desember. Pakistan har bestilt 700.000 enheter: De skal leveres i 2009.