Regjeringen foreslår at telefoner kan åpnes med tvang

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. (Bilde: Roald, Berit)
  • Politi

Oslo (NTB): Regjeringen sendte onsdag ut et forslag som åpner for at politiet kan åpne mobiltelefoner eller datasystemer med tvang.

«Forslaget har sin bakgrunn i en kjennelse fra Høyesterett 30. august i år, hvor det ble slått fast at det ikke er hjemmel i loven til bruk av tvang for å få tilgang til innholdet på siktedes mobiltelefon ved bruk av fingerautentisering», skriver Justis- og beredskapsdepartementet på sine nettsider.

Forslaget er en avgrenset del av utkastet til ny straffeprosesslov som ble lagt fram i begynnelsen av november.

Datatilsynet: – Synes ikke dette er veldig inngripende

Onsdag ble det sendt ut til høring, med frist 13. februar neste år. Dersom Stortinget er enig, kan politiet tvinge en mistenkt til å legge fingeren på sin mobil, slik at innholdet blir tilgjengelig for politiet, skriver VG.

– Jeg synes ikke dette er veldig inngripende. Politiet må kunne ha adgang til å åpne en telefon dersom det er avgjørende for å oppklare en forbrytelse, sier direktør i Datatilsynet, Bjørn-Erik Thon, som legger til at vanlige garantier for rettssikkerhet må gjelde.

– Jeg vil ikke avvise forslaget helt, men vil se an hvilke motforestillinger som kommer i høringen, sier Iselin Nybø, Venstres justispolitiker på Stortinget.

Hun presiserer at forslaget ennå ikke har vært diskutert i partiet. (©NTB)

Kommentarer (20)

Kommentarer (20)
Til toppen