DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

Regjeringen vil gjøre prøvesvar tilgjengelig digitalt

Regjeringen foreslår lovendringer som gjør at pasienter vil kunne finne flere prøve- og radiologisvar på Helsenorge.no.

Nå kan prøve- og radiologisvar bli tilgjengelige i kjernejournalen og på Helsenorge.no.
Nå kan prøve- og radiologisvar bli tilgjengelige i kjernejournalen og på Helsenorge.no. Illustrasjonsfoto: Colourbox
3. apr. 2023 - 10:06

I dag sendes prøver og radiologiske svar direkte til helsepersonellet  som har bestilt undersøkelsen. Skal noen andre ha tilgang på bilder eller prøver, må helsepersonell selv kontakte de som har lagret dataene. Hvor dette er lagret, er noe helsepersonell sjelden vet. Dermed er det, ifølge regjeringen, mange prøvesvar som i praksis er utilgjengelige.

Med lovendringen regjeringen foreslår, vil prøve- og radiologisvar havne i kjernejournalen, slik at helsepersonell kan søke dem opp i en samlet database og pasienter kan finne dem på Helsenorge.no.  

– Når pasientens prøvesvar er på plass i kjernejournalen vår, er vi et skritt nærmere målet om en mer sammenhengende tjeneste, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) i en pressemelding.

Hun sier også at personvernet vil bli ivaretatt med den nye ordningen og at prøvesvar i Helse-Norge.no ikke er helt nytt. Koronaprøvesvar har allerede vært tilgjengelig der og gjennom kjernejournal. 

– Vi trenger en ny, heldigital yrkesfagskole for hele landet, skriver Silvija Seres, teknolog og investor i Technorocks, og Ståle Langvik, emneansvarlig ved Fagskolen Vestfold og Telemark, i dette debattinnlegget.
Les også

Kan KI redde livslang læring?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.