JUSS OG SAMFUNN

Regjeringspartiene sier blankt nei til E-sjefen

Uaktuelt å overvåke all tele- og datatrafikk til og fra Norge.

Etterretningssjef Kjell Grandhagen får ikke støtte fra regjeringspartiene til å overvåke all tele- og datatrafikk.
Etterretningssjef Kjell Grandhagen får ikke støtte fra regjeringspartiene til å overvåke all tele- og datatrafikk. Bilde: unknown
NTB
21. des. 2015 - 14:23

Oslo (NTB-Mats Rønning): Etterretningssjef Kjell Grandhagen vil ha muligheten til å overvåke all tele- og datatrafikk til og fra Norge, men får tommelen ned fra regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet.

– Vi er innstilt på å gi etterretningstjenesten de verktøy den trenger, men å overvåke all datatrafikk er uaktuelt, sier Fremskrittspartiets parlamentariske nestleder og justispolitiske talsperson Ulf Leirstein til NTB.

– Jeg tror vi skal være glad for at politikerne til sjuende og sist bestemmer. Vi er nødt til å gjøre flere avveininger enn etterretningssjefen, tilføyer han.

Høyres justispolitiker Hårek Elvenes sier Grandhagen går altfor langt.

– Masseovervåking er ikke forenlig med hensynet til personvern i et liberalt demokrati, sier Elvenes.

Bedre verktøy

I et større intervju med NTB søndag slo etterretningssjefen fast at det er vanskelig med dagens metoder å avsløre alvorlige straffbare handlinger, som terror, narkotikasmugling og spredning av barneporno.

– Vi må ha spesifikke mekanismer som gjør det mulig for oss å avdekke de mest alvorlige truslene, sa Grandhagen.

Han skulle gjerne sett at Etterretningstjenesten hadde tilgang til all tele- og datatrafikk som går til og fra Norge, noe de ifølge ham ikke har i dag.

– Men det betyr selvsagt ikke at vi må lese alle menneskers epost og lytte på alle mulige mobilsamtaler, anfører han.

Ber politikerne ta grep

Planleggingen av terrorangrepene i Paris nylig var ikke lett å oppdage, mener Grandhagen, til tross for at det ble skaffet til veie våpen og annet utstyr.

– Om man vil gjøre noe med dette, så må man se på ulike virkemidler. Jeg tror det er viktig å se på etterretnings- og sikkerhetstjenesters tilgang til trusselinformasjon, og det er også viktig å se på hvilket ansvar telekom- og internettindustrien skal ha i dette. De bør spørre seg selv om det er helt greit å være tilrettelegger for terrorkommunikasjon, sier Grandhagen.

Han vil ikke selv presentere et konkret forslag til løsning, men spiller ballen videre til regjeringen og Stortinget.

– Dette er krevende samfunnsutfordringer som først og fremst våre politikere er nødt til å gripe tak i, sier E-sjefen.

– Historisk dårlig idé

Samarbeidspartiet Venstre er helt på linje med Høyre og Frp i spørsmålet om overvåking av all data- og teletrafikk.

– Det synes jeg høres ut som en historisk dårlig idé. Det er åpenbart at E-tjenesten ikke kan ha tilgang til all datakommunikasjon mellom borgere i dette landet. I et fritt land må også kommunikasjonen være fri for overvåking, sier justispolitisk talskvinne Iselin Nybø.

Leirstein har stor forståelse for behovet Grandhagen skisserer og utelukker ikke nye virkemidler.

– Men overvåking må først skje ved konkret mistanke i den enkelte sak og etter domstolsprøving. Hvis ikke er vi raskt tilbake til tidligere tiders politiske overvåking, sier han til NTB.

– I tiden som kommer bør man se nærmere på ulike muligheter for å avsløre cyberkriminalitet og illegal virksomhet på nettet, tilføyer Høyres Hårek Elvenes. (©NTB)

  • E-sjefen: Forskjell på masseinnsamling og masseovervåking 
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.