Reinkarnerer ikonisk ruter

Linksys har fornyet klassiske WRT54G til morgendagens behov.

Reinkarnerer ikonisk ruter
Bilde:

Bredbåndsrutere for hjemmemarkedet blir sjelden ansett som særlig spennende. De aller fleste benytter trolig den billigmodellen de blir tilbudt av nettleverandøren. De med litt større krav til funksjonalitet og ytelse kjøper en noe mer avansert. Likevel er det ingen som har greid å oppnå samme status som WRT54G-serien med rutere fra Linksys. Den første modellen, WRT54G, ble lansert den 18. november 2002.

Det som først og fremst gjorde WRT54G-serien så spesiell og populær, i tillegg til det spesielle utseendet som var felles for en hel serie med produkter, var at det med ruterne var mulig å skifte ut standardprogramvaren med mer funksjonsrike, Linux-baserte tredjepartsløsninger som DD-WRT, OpenWRT og Tomato.

I alle fall WRT54GL, som kom i 2005, er fortsatt tilgjengelig hos enkelte forhandlere.

WRT54G har også fått representere hele Internett i en episode i South Park. Et klippe fra episoden vises nedenfor.

Et eksempel på temmelig kreativ bruk av WRT54GL finnes her.

Ifølge Linksys har det blitt solgt neste 50 millioner rutere i WRT54G-serien.

Men mye har skjedd på teknologifronten siden WRT54G-serien kom på markedet. Ikke minst har både Ethernet og WLAN kommet i nye og raskere utgaver.

Ny modell, samme tankegang

Derfor skal Linksys, som i fjor ble solgt av Cisco til Belkin, i løpet av våren lansere en helt ny modell, WRT1900AC. Den bygger på arven fra WRT54G, men skal ha en helt annen kapasitet.

Linksys har foreløpig ikke publisert informasjon om WRT1900AC ennå, men har fortalt en hel del til presse som er tilstede i forkant av Consumer Electronics Show, som offisielt åpner i morgen.

– Vår nye Linksys WRT1900AC Wireless Router vil være den kraftigste ruteren i sin klasse på markedet. Vi har ikke spart på noen teknologirelaterte utgifter for å gjøre denne ruteren til en drøm for «prosumers». Lanseringen av den nye WRT-ruteren er ikke bare en feiring av Linksys-varemerket, men også av våre kunder. Vi har hentet fram WRT igjen fordi våre kunder har bedt om en ruter som med påliteligheten, funksjonaliteten og åpen kildekode-egenskapene [til WRT54G-serien, red. anm.], men med dagens trådløse AC-teknologi, forteller Mike Chen, sjef for produktledelse hos Linksys, til MaximumPC.

Linksys WRT54GL fra 2005.
Linksys WRT54GL fra 2005. Bilde: Linksys

Forskjellene på for eksempel WRT54GL og WRT1900AC er store. Den gamle modellen var utstyrt med en MIPS-basert Broadcom BCM5352-prosessor klokke til 200 MHz. Den var utstyrt med 16 megabyte RAM og 4 megabyte flashminne. Den støttet WLAN-standarder til og med 802.11g og 100 megabit/s Ethernet.

Den nye modellen skal være utstyrt med en tokjernet ARM-prosessor klokket til 1,2 GHz, 256 megabyte med DDR3-minne og 128 megabyte med flashminne, Gigabit Ethernet-porter, WLAN-støtte til og med 802.11ac og både eSATA- og USB 3.0-porter.

Ruteren skal komme på markedet i løpet av våren, med en veiledende pris på ganske stive 300 dollar. Ifølge Wired skal en utgave av OpenWRT for WRT1900AC være klar allerede når ruteren kommer i salg.

    Les også: