Reisebrev fra Silicon Valley

NY SERIE: En norsk venturekapitalist forteller.

Reisebrev fra Silicon Valley
I månedene fremover vil venture-kapitalist Alexander Woxen skrive reisebrev fra sitt opphold i Silicon Valley. Bilde: GORM K GAARE

NY SERIE: Jeg har fått gleden av å skrive noen anekdoter fra Silicon Valley fremover for digi.no. Det blir noen betraktninger rundt livet her, blanding av egne erfaringer og litt generelt om hva som både foregår og hva som opptar folk.

Først: hvem er jeg og hvorfor er jeg i Silicon Valley? Jeg jobber til vanlig i Startuplab som investerer i teknologi-bedrifters første fase gjennom et investorfelleskap, hovedsaklig bestående av personer som har vært gründere selv. Vi driver også et oppstartsmiljø i Forskningsparken i Oslo bestående av billige, fleksible og praktisk arbeidsplasser og et rikt arbeidsmiljø bestående av ca. 50 selskaper med gründere i alle faser.

Alexander Woxen er StartupLab sin mann i Silicon Valley. Han vil skrive om sine opplevelser i verdens teknologimekka i månedene som kommer for digi.no sine lesere.
Alexander Woxen er StartupLab sin mann i Silicon Valley. Han vil skrive om sine opplevelser i verdens teknologimekka i månedene som kommer for digi.no sine lesere. Bilde: GORM K GAARE - Illustrasjon av Per Ervland

Årsaken til at jeg er i Silicon Valley er todelt; jeg er engasjert av Innovasjon Norge og skal bidra til å videreutvikle det gode miljøet som Anne Worsøe og teamet i Innovation House (Innovasjon Norges plattform for norske techbedrifter i Silicon Valley) har etablert her. Jeg skal også bistå den økende andelen selskaper i Startuplab som søker teknologipartnere, kapital eller som etablerer seg i USA.

Det norske samfunnet i Silicon Valley begynner å bestå av en del norske og norskrelaterte stratups. Noen av disse er Bipper, CFEngine, Elliptic Lab, Wevideo og Forgerock. I tillegg har Innovation House betydelig trafikk av selskaper som er i området for enten kort eller lengre periode.
Næringlivet i Silicon Valley minner mye om «dotcom-tiden» - til tross for at mange mener at det er utfordringer for å få vekstkapital her også. Alt som kan relateres til en app gis formodentlig høy verdivurdering. Valutaen er evnen til å bli tatt i bruk - forretningsmodellen finner man ut av senere. Et godt eksempel på de ekstreme ytterpunktene er Uber.com, et selskap som skaffer deg en bil (litt limostyle) med sjåfør når du har behov for det. Ligner litt på Oslo Taxi. Det unike er at man kan bestille dette via en app. Selskapet ble etablert i 2009 og fikk 200 000 dollar i kapital fra investorer. For en uke siden reiste de 361 millioner dollar, hvordav Google Ventures stilte med 258 millioner dollar. Noe for OsloTaxi?

Norske Innovation House i Palo Alto er en base for norske oppstartsselskaper som vil prøve seg i silisium-dalen.
Norske Innovation House i Palo Alto er en base for norske oppstartsselskaper som vil prøve seg i silisium-dalen. Bilde: Alexander Woxen

Det første som slo meg og som møtte oss som familie, var at folk flest er veldig hyggelige og imøtekommende. Ikke bare i typiske serviceyrker som vi møter når vi er på reise, men at servicekulturen stikker dypere; naboer, skoleansatte, kommunalt ansatte strekker seg langt for å hjelpe oss. Folk er spontant oppsøkende. Som en litt reservert nordmann har jeg selv en lang vei å gå før jeg spontant oppsøker folk jeg ikke kjenner. Mange vil kanskje mene at der er overfladisk, men hvem bryr seg når det er utrolig hyggelig.

Den nærmest naturgitte veltalenheten kan gjøre noen og enhver usikker. Kanskje ikke så rart når «public speaking» er et fag fra barneskolen og oppover. De ekstra ambisiøse kan fordype seg i faget på sommerskole.

Berømte Sand Hill Road. Sansynligvis den største kosentrasjonen av venture capital - i USA og kanskje verden. Ikke noen turistmagnet akkurat, kun noen kontorbygg og en ellers øde veistrekning.
Berømte Sand Hill Road. Sansynligvis den største kosentrasjonen av venture capital - i USA og kanskje verden. Ikke noen turistmagnet akkurat, kun noen kontorbygg og en ellers øde veistrekning. Bilde: Alexander Woxen

For de som skulle vurdere å flytte over hit med barn, kan jeg si at inntrykket er positivt - i alle fall så langt. De offentlige skolene i området har veldig høy standard. Veldig internasjonalt og skolene håndterer utmerket elever i konstant transitt. Lange skoledager, men hyggelig skolehverdag for barna, god disiplin og ikke minst godt vedlikehold. Skolene roterer hvert år elevene for at barna skal få en bredest mulig omgangskrets og for å bryte opp i uheldige klikker. De offentlige skolene er pliktig til å gi barn som er bosatt i området skoleplass. Mens norske politikere fortsatt vurderer ordning for frukt og grønt, går det her i valget mellom flere retter og hvorvidt det skal være organisk eller ikke. Pris? Drøyt 20 kroner dagen pr barn.

Pendelen har kanskje gått for langt den andre veien. Lett tilgang til mat er dessverre noe som forfølger meg - kanskje ikke overraskende at avskjedsgaven fra jobben var en t-skjorte med påskriften: «Do not feed in between meals»

På gjensyn!

Alexander Woxen har flyttet fra Oslo til Silicon Valley. Han vil i månedene fremover sende reisebrev hjem via digi.no. Følg med!

Les mer om: