Rekordinntekter på nedlastet musikk

Omsetningen av lovlig nedlastet musikk har passert en milliard dollar.

Omsetningen av lovlig nedlastet musikk har passert en milliard dollar.

Ny åndsverkslov og aksjoner mot ulovlig fildeling begynner å bære frukt, melder den internasjonale plateorganisasjonen IFPI.

Det lovlige musikksalget online har mer enn tredoblet seg fra 380 millioner dollar i 2004 til 1,1 milliard dollar i fjor.

IFPI antar at inntektene kommer fra nye musikklyttere, og at de gamle piratjegerne fortsetter sine illegale nedlastinger. IFPI varsler derfor om nye auksjoner for å få bukt på problemet, skriver Financial Times.

IFPI tror at vi også i år vil se en merkbar vekst i inntektene.

Inntektene fra digital musikk utgjør nå seks prosent av plateselskapenes omsetning. Det ble lastet ned 20 ganger flere spor i 2005 enn i 2003 til digitale musikkspillere, hele 420 millioner.

IFPI at den ulovlige nedlastingsaktiviteten står på stedet hvil, trass i at den globale bredbåndstrafikken økte med 26 prosent i løpet av 2005.

Apples iTunes musikkbutikk melder om en sterk vekst i løpet av de to siste årene, og tilbyr nå tjenesten i 21 land, og snart også i Kina og Argentina.

    Les også:

Også inntekter fra musikk og ringetoner lastet ned til mobiltelefoner har nådd nye høyder. I Japan, som regnes for å være langt fremme på denne fronten, nådde salget 211 millioner dollar, som utgjør 96 prosent av landets digitale musikksalg.

Til toppen