JUSS OG SAMFUNN

Rekordinntekter på nedlastet musikk

Omsetningen av lovlig nedlastet musikk har passert en milliard dollar.

Ny åndsverkslov og aksjoner mot ulovlig fildeling begynner å bære frukt, melder den internasjonale plateorganisasjonen IFPI.

Det lovlige musikksalget online har mer enn tredoblet seg fra 380 millioner dollar i 2004 til 1,1 milliard dollar i fjor.

IFPI antar at inntektene kommer fra nye musikklyttere, og at de gamle piratjegerne fortsetter sine illegale nedlastinger. IFPI varsler derfor om nye auksjoner for å få bukt på problemet, skriver Financial Times.

IFPI tror at vi også i år vil se en merkbar vekst i inntektene.

Inntektene fra digital musikk utgjør nå seks prosent av plateselskapenes omsetning. Det ble lastet ned 20 ganger flere spor i 2005 enn i 2003 til digitale musikkspillere, hele 420 millioner.

IFPI at den ulovlige nedlastingsaktiviteten står på stedet hvil, trass i at den globale bredbåndstrafikken økte med 26 prosent i løpet av 2005.

Apples iTunes musikkbutikk melder om en sterk vekst i løpet av de to siste årene, og tilbyr nå tjenesten i 21 land, og snart også i Kina og Argentina.

    Les også:

Også inntekter fra musikk og ringetoner lastet ned til mobiltelefoner har nådd nye høyder. I Japan, som regnes for å være langt fremme på denne fronten, nådde salget 211 millioner dollar, som utgjør 96 prosent av landets digitale musikksalg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.