RESULTATERFINANS

Rekordoppgang for IT

IT-indeksen har steget med 20 prosent den siste uken. Årsaken er en kombinasjon av gode resultater fra enkelte selskaper, tilsvarende oppgang i USA og økende likviditet ved Oslo Børs.

Jørgen Christiansen
16. okt. 1998 - 17:40

Blant vinnerene fredag finner vi Visma, som steg hele 17 prosent trolig som en konsekvens av gode tall fra PC-Systemer og rykter om meget gode resultater fra selskapet selv, som ikke legger frem tall før 28. oktober.

Kursen på PC-Systemers aksjer lå flatt fredag, mens Agresso steg med hele 7.9 prosent etter en dårlig utvikling tidligere i uken.

Det skal poengteres at Visma er blant de desidert mest volatile IT-aksjene, ved Oslo Børs, og at likviditeten i aksjen er meget variabel.

Dagens kurstaper ble svenske ContextVision, som leverte sørgelige resultater etter tredje kvartal, og som samtidig varslet om fortsatt svak utvikling ut året.

NetCom steg videre fredag, nå med syv kroner, eller 3,8 prosent. På slutten av dagen siterte TDN Finans - heller ukritisk - nyhetstjenesten RB Børsen, på et sitat fra en "Owen Schaffer" til "internasjonale nyhetsbyråer" om at "Ameritech vil øke sine investeringer i Europa etter at SBC-fusjonen er gjennomført".

Oren Schaffer er Finansdirektør i Ameritech, som la frem kvartalstall i går. Ameritech eier vel 19 prosent av aksjene i NetCom.

Investor Relations ansvarlig i Ameritech, Jerrell K. Ross sier til digi.no at selskapet ikke har endret på sitt budskap til markedet om investeringer i Europa fra tidligere i år.

I april skrev vi at Ameritech "prioriterer [å investere i, red.anm] selskap hvor det vi "bringer til bordet" er evnen til å lære selskapene å konkurrere [...] Det betyr at land i øst- og sentral-Europa er mest aktuelle i Europa." og at "Dersom Ameritech byr på andelen i PTT Austria, og får den, vil det innebære at selskapet trolig ikke vil foreta andre større investeringer det nærmeste året."

I følge Ross har ikke Ameritech gått ut med noen ny holdning til investeringer i Europa etter dette. (Du finner april-artikkelen i høyre marg.) Utover dette vil ikke Ross kommentere sitatet fra RB-Børsen.

Mer interessant for NetCom aksjonærer er kanskje den voldsomme suksessen til mobil-selskapet til finske Sonera, som du kan lese mere om i en egen artikkel (Mobil dro opp Sonera). Selskapet har fått 360.000 nye mobilkunder det siste året, har sett en vekst i antall GSM-abonnenter på 56 prosent (mye overgang fra NMT) og har nå en markedsandel på 64 prosent i mobilmarkedet.

Enkelte medier kommenterte i dag at Tandberg Datas partner, Quantum, leverte et svakt resultat. Det er noe misvisende da den delen av Quantum som er relevant for Tandberg Data (DLT båndstasjoner), utviklet seg relativt bra. Quantum sliter imidlertid - som hele industrien - med sine harddisk-forretninger.

Tandberg Datas aksjekurs tok i liten grad del i denne ukens børsoppgang, på tross av resultater som ikke skuffet. Fredag steg kursen med tre prosent.

En annen tungvekter som presset opp IT-indeksen denne uken var Merkantildata med en oppgang på 25 prosent i løpet av uken. Det er fremdeles en god stund til resultatene fra dette selskapet blir lagt frem. Kursen har vært meget presset gjennom flere uker på grunn av utenlandske aksjonærer som har solgt seg ned i selskapet, og utstedelse av 9 millioner nye aksjer. Det forklarer trolig oppgangen denne uken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.