Revolusjonerende digital bildeteknologi

Det amerikanske selskapet Pixim har utviklet en teknologi som skal løse eksponeringsproblemene man opplever ved motiver med ujevne lysforhold.

Det amerikanske selskapet Pixim har utviklet en teknologi som skal løse eksponeringsproblemene man opplever ved motiver med ujevne lysforhold.

Det menneskelige øyet er langt mer avansert enn et fotoapparat eller videokamera når det gjelder å håndtere ulike lysforhold. Derfor, selv om du kan se det du filmer godt med øynene, er det ikke sikkert at kameraet greier å fange det opp. Spesielt ikke hvis lysforholdene er vanskelige.

I motsetning til CCD-sensoren i et digitalt kamera eller blenderen i et filmkamera, kan øyet automatisk og kontinuerlig tilpasse seg ulike lysnivåer. Ser du på noe som inneholder både lyse og mørke områder, reduseres øynenes lysfølsomhet når du ser på de lyse detaljene, mens lysfølsomheten økes når du ser på mørke gjenstander og detaljer i skyggene.

En CCD-sensor kan tilpasse seg lyse og mørke bilder, men ikke samtidig. Dette betyr at eksponeringen fungerer godt så lenge du panorerer rundt i et rom, men hvis et solfylt vindu skulle dukke opp i foran kameraet, vil det ikke vises godt - og det er helt umulig å se det som er på utsiden av vinduet. De mørke objektene på utsiden blir helt svarte på grunn av den lyse forgrunnen.

Dette er nok irriterende for en hobbyfotograf, men for kameraer som ikke er spesielt mobile, for eksempel overvåkingskameraer, kan slike eksponeringsproblemer være kritiske.

Det amerikanske selskapet Pixim har nå lansert D2000 Video Imaging System, et system som skal kunne løse dette problemet. Pixim har plassert en analog-til-digital-omformer for hver eneste piksel i CCD-en, slik at hver piksel opptrer som et selvstendig kamera, optimalisert for det riktige lysmengden. Dette skjer ved at eksponeringstiden for hver piksel justeres etter lysmengden det mottar.

Teknologien har allerede fått stor oppmerksomhet i blant produsentene av overvåkingskameraer, og fem av de ledende selskapene - JVC, Silent Witness, Pelco, EverFocus og Baxall - vil ifølge Pixim ta i bruk selskapets teknologi i neste generasjon av overvåkingskameraer.

Men administrerende direktør for Pixim, Bob Weinschenk, sier i en pressemelding at selv om det er innen sikkerhet og overvåking teknologien først vil tas i bruk, så er veien nå åpen for bruk innen medisin, forsvar, bilindustrien og konsumentprodukter.

Du finner flere bildesammenligninger på denne siden.

Til toppen