RFID tok tidene i Vasaløpet

RFID er som skapt for å holde styr på store arrangementer som Vasaløpet.

RFID tok tidene i Vasaløpet

RFID er som skapt for å holde styr på store arrangementer som Vasaløpet.

RFID-teknologi ble brukt under årets Vasaløp i helgen for å holde orden på sluttid og syv mellomtider til 40 000 langrennsløpere fra 33 land, og gjøre dem øyeblikkelig tilgjengelige for tilskuere og utøvere.

Hver deltager fikk en liten RFID-brikke festet på låret sitt og når de passerte en magnetmatte på hver av kontrollstasjonene ble RFID-taggen avlest. Som med alle RFID-tagger inneholdt langrennsløpernes brikker en unik identifiseringskode. Den ble registrert og automatisk lagt inn i tidtakingssystemet.

Like etterpå var mellomtiden tilgjengelig på Vasaløpets hjemmeside slik at leserne kunne følge med på sine utøvere. Tilskuerne som ventet spent i løypa fikk tilsendt SMS med den samme informasjonen.

IBM har håndtert tidtakingen for Vasaløpet i 40 år. Til å begynne med var det frivillige fra IBMs idrettsklubb som laget et automatisert system for resultatvisning for å slippe å gjøre alt manuelt. Etterhvert ble IBM som selskap mer og mer involvert. Til å begynne med var det tungrodd å gjennomføre tidtakingen.

– Alle utøverne hadde et kort med sitt startnummer på. Når utøveren kom i mål, ble kortet stemplet med et klokkeslett og så ble lappen tatt med til datasentralen av skoleunger i nærområdet, sier Klas Grönqvist, prosjektleder hos IBM til Ny Teknik.

Den gang gikk det flere timer fra siste løper gikk i mål til resultatlistene var klare. Med RFID-teknologien er alt klart idet løperne passerer målstreken.

Vasaløpet er en av de mest besøkte nettsidene i verden mens konkurransen pågår og IBM bruker løpet til å teste ut nye systemer.

– Vi kan anvende Vasaløpet for å teste løsninger på problemer som våre vanlige kunder ikke har rukket å få ennå, sier Grönqvist til Ny Teknik.

Til toppen