Riksrevisjonen refser norsk IKT-sikkerhet

– En rekke etater har alvorlige svakheter.

– Særlig alvorlig er politi- og lensmannsetatens mangler, men også arbeids- og velferdsetaten og Brønnøysundregistrene har kritikkverdige forhold, påpeker riksrevisor Per-Kristian Foss.
– Særlig alvorlig er politi- og lensmannsetatens mangler, men også arbeids- og velferdsetaten og Brønnøysundregistrene har kritikkverdige forhold, påpeker riksrevisor Per-Kristian Foss. Bilde: Jacques Hvistendahl/DagbladetAll Over Press
NTB
21. okt. 2015 - 13:21

Riksrevisjonen påpeker alvorlige svakheter ved sikkerheten i informasjonssystemene i en rekke etater og trekker spesielt fram politi-og lensmannsetaten.

– Vi ser alvorlig på de svakhetene som er avdekket, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

–  Flere forvalter store IKT-systemer som støtter viktige tjenester for samfunnet. Særlig alvorlig er politi- og lensmannsetatens mangler, men også Arbeids- og velferdsetaten og Brønnøysundregistrene har kritikkverdige forhold, påpeker Foss.

Svakheter ved tilgangskontroll gir risiko for manipulering og tyveri av sensitiv informasjon, og mangelfull loggføring svekker muligheten for avdekking og øker sannsynligheten for misligheter, heter det i den årlige revisjonsrapporten.

– Flere har fått merknader for dette tidligere. Det er alvorlig at mange ikke har en mer bevisst holdning til sikkerhet, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

– Større forbedringer forutsetter kompetanse og systematisk arbeid, men det er også mulig å oppnå bedre sikkerhet med tiltak som ikke krever store ressurser, sier Foss. (©NTB)

Også danskene sliter: Refser etater for råtten sikkerhet

Les også: For dårlig datasikkerhet i Forsvaret

Telefaksen rår fortsatt innen helse

Politiet får IT-slakt

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.