Risikerer ti år for Melissa

Det kan bli lenge til det dukker opp en oppfølger til Melissa-viruset. "Forfatteren" er arrestert og kan få hele ti års fengsel.

Det kan bli lenge til det dukker opp en oppfølger til Melissa-viruset. "Forfatteren" er arrestert og kan få hele ti års fengsel.

David L. Smith heter mannen som arrestert, mistenkt for å ha laget og satt ut det svært skadelige "Melissa"-viruset. Smith ble arrestert i delstaten New Jersey, etter at America Online sporet brukerkontoen hans.

Smith står ovenfor en svært alvorlig tiltale - trolig vil han bli anklaget for å ha "ønsket og villet forstyrre offentlig kommunikasjon", tyveri av datatjenester og ulovlig tilgang til datasystemer, skriver Associated Press. I følge nyhetstjenesten Ziff-Davis kan Smith få en bot på 350.000 dollar og mellom fem og ti års fengsel.

Melissa-viruset rammet svært mange databrukere da deg spredde seg med rekordfart 26 og 27 mars. Melissa var det første tilfellet man har sett av et makro-virus laget med Word og Outlook. Med makro-koding i Word skal Smith ha klart å lage et virus som brukte postprogrammet Outlook til automatisk å spre seg til andre brukere.

Antivirus-programselskapet Network Associates fant ut at viruset ble satt fri gjennom en melding på nyhetsgruppen alt.sex. Personen brukte en America Online-konto som heter "Skyrocket", men eieren av denne kontoen nekter all skyld.

America Online sporet etterpå Melissa-dokumentet til en internettkonto hos internett-leverandøren Monmouth Internet Corporation i delstaten New Jersey. Med en rettslig forføyning fikk politiet utlevert logger hos Monmouth og arresterte Smith.

Det er usikkert om America Online brukte det omdiskuterte GUID identifikasjons-nummeret som Microsofts Word, Excel og Powerpoint legger inn i sine dokumenter. I samarbeid med Microsoft er det mulig at GUID-nummeret kan kobles mot en brukerlisens og brukerens identitet.

Til toppen