JUSS OG SAMFUNN

Risikerer tre års fengsel for Blaster-orm

Tenåringen som ble tatt for å ha spredd en lite utbredt variant av Blaster-ormen, har erkjent straffeskyld.

12. aug. 2004 - 13:37

I august i fjor ble PC-er verden over rammet av Blaster-ormen, også kjent som MSBlast. Den ble spredd i flere varianter, og infiserte rundt en million maskiner. Disse ble brukt til et tjenestenektangrep mot Microsoft.

USAs føderale politi la ned mange ressurser i etterforskningen, men fant aldri fram til andre enn en tenåring i Minnesota, den i dag 19 år gamle Jeffrey Lee Parson. Det ble straks klargjort at Parson ikke hadde gjort annet enn å fange opp en original Blaster-orm, endre den slik at han selv fikk tilgang til bakdøren, og deretter slippe den på Internett.

    Les også:

Tallet på maskiner som Parsons «MSBlast.b» infiserte er ikke nøyaktig kjent. Han skal ha nådd fram til 1200 IP-adresser. Anklagemyndighetene mener han infiserte 48.000 maskiner.

I september i fjor erklærte Parson seg i utgangspunktet ikke skyldig etter en tiltale om hærverk mot datasystem. Han ble pålagt en ordning slik at han fikk fullføre videregående skole, mot å bo hjemme hos sine foreldre, ha på seg et elektronisk armbånd som registrerte hvor han var til enhver tid, og ikke så mye som så på en datamaskin.

I går sto han fram for en rett i Seattle og erkjente straffeskyld i en justert tiltale om med forsett å ha skadet og ha forsøkt å skade et beskyttet datasystem.

For dette risikerer Parson mellom 18 og 37 måneders fengsel, samt en bot som ifølge amerikanske medier kan komme opp i flere millioner dollar.

Noe av bakgrunnen for den strenge straffen er at Parson har innrømmet at han ved flere anledninger har hacket datamaskiner og angrepet nettsteder til film- og platebransjen.

Straffeutmålingen skal forkynnes i Seattle 12. november. I mellomtiden skal Parson slippe å bære det elektroniske armbåndet, mot at han overvåkes når han befinner seg utenfor hjemmet, slik at man kan være sikker på at han skaffer seg tilgang til noen form for datasystem.

De ansvarlige for hovedvariantene av MSBlast, er stadig på frifot.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.