Riva TNT2 - en Voodoo3-killer

Nvidia vil trolig komme med oppfølgeren til selskapets grafikkbrikkesuksess, Riva TNT, i april i år. Den nye brikken skal være opptil dobbelt så rask som forgjengeren. Mye tyder på at løpet allerede er kjørt for 3Dfx sin Voodoo3-brikke.

Nvidia vil trolig komme med oppfølgeren til selskapets grafikkbrikkesuksess, Riva TNT, i april i år. Den nye brikken skal være opptil dobbelt så rask som forgjengeren. Mye tyder på at løpet allerede er kjørt for 3Dfx sin Voodoo3-brikke.

Den nye grafikkbrikken fra Nvidia, Riva TNT2, er basert på mye av teknologien i forgjengeren. Men brikken har også fått en rekke forbedringer som gjør ytelsen betydelig høyere. Ifølge Tom's Hardware Guide har TNT2 fem viktige forbedringer:

1. 32-bits renderingpipeline. Dette skal gi mellom 10 og 17 prosent ytelsesøkning i forhold til TNT ved samme klokkehastighet på grafikkbrikken

2. Støtte for mye høyere klokkehastigheter på grafikkbrikken på grunn av overgang til tettere produksjonsprosess. Mens TNT vanligvis kjører ved 90 MHz, støtter TNT2 klokkehastigheter på minst 175 MHz.

3. AGP 4x støtte. Kanskje ikke så viktig foreløpig siden systemer med AGP 4x først kommer sammen med Intels Camino-brikkesett til sommeren. Men skal gi høyere båndbredde mellom prosessor og grafikkort.

4. Kraftigere RAMDAC (Random Access Memory Digital to Analog Converter). Med en klokkehastighet på 300 MHz skal denne brikken kunne gi oppløsninger på opptil 2048 x 1536 ved 60 Hz og 1920 x 1200 med 32 bits fargedybde ved 85 Hz.

5. 32 MB minne. Dette er en fordobling i forhold til Riva TNT (og Voodoo3).

Tester utført av Tom's Hardware Guide viser at det nå begynner å bli vanskelig å måle 2D-ytelse med vanlige tester som Winstone og Winbench-mark. Årsaken skal være at grafikkortene er forholdsvis raskere enn resten av systemene, slik at kortene i perioder må vente på at sentralprosessoren skal sende nye instruksjoner. Alt tyder derfor på at Riva TNT2 har utmerket 2D-ytelse.

3D-ytelsen, derimot, er det fortsatt mulig å teste skikkelig. En sammenligning av flere versjoner av kort utstyrt med Riva TNT2 og Voodoo3 viser at selv den enkleste TNT2-konfigurasjonen - 125/150 MHz prosessor/minne-hastighet og 16 MB minne - er minst like rask som Voodoo3 3000 på maskiner utstyrt med raske Intel-prosessorer. Men brikken er temmelig avhengig at også CPU-en er rask. I et system med en 400 MHz Celeron-prosessor, blir Voodoo3 hakket for kjapp. Men det er ikke store forskjellen det er snakk om.

I maskiner med AMD-prosessorer med 3DNow!, gjør TNT2-brikken det heller dårlig. Faktisk er den ikke stort raskere enn Riva TNT. Her gå Voodoo3 av med serieren. Ifølge Tom's Hardware Guide skyldes dette først og fremst liten støtte for 3DNow! i TNT2-driverne, men dette kan være endret allerede før brikken kommer på markedet.

Alt i alt virker det som Riva TNT2 fra Nvidia er en svært sterk utfordrer til 3Dfx sin nyeste brikke. For selv om Voodoo3 støtter Glide, ser det ikke ut til at den har andre fordeler enn at den kommer en måned tidligere på markedet enn Riva TNT. Det spørs om dette er nok til at de potensielle kundene ikke heller vil vente på TNT2.

Det ventes at ihvertfall Diamond og Creative Labs vil komme med grafikkort basert på Riva TNT2. 3Dfx leverer ikke grafikkbrikker til andre produsenter lenger.

Til toppen