Rogaland får drømme-bredbånd

Lyse Energi tilbyr nå enkelte av sine kunder et supernett med fart og tjenester Telenor og andre bare har demonstrert.

Lyse Energi tilbyr nå enkelte av sine kunder et supernett med fart og tjenester Telenor og andre bare har demonstrert.

Energiverket i Sør-Rogaland, Lyse Energi, har lansert et bredbåndstilbud som nesten høres for godt ut til å være sant. Teknisk sett er deres planer langt mer avanserte enn de man finner hos eksempelvis Telenor og deres ADSL-konkurrent NextGenTel.

I tre områder har nå Lyse Energi gått ut med følgende heftige tilbud: Få en 2 Mbit/s til 10 Mbit/s Internett-forbindelse, 17 TV-kanaler, digital TV-dekoder og telefoni gjennom din egen fiberlinje. Prisen er riktignok 740 kroner i måneden, men tatt i betraktning at bare en ADSL-linje og faste avgifter på telefoni, som er langt tregere, koster 450 kroner måneden, er tilbudet ikke avskrekkende.

Fordi du får din egen fiberoptiske linje, kan farten i fremtiden skaleres så å si fritt. Lyse Energi skal også tilby video-på-bestilling slik at du slipper å gå til videobutikken.

- Vi er avhengige av at nok husstander sier ja, men vi har åpenbart truffet markedet godt, forteller Toril Nag, forretningsutvikler i Lyse Energi til digi.no. Av de 1100 husstandene vi har gitt tilbudet til, takket 500 ja, forteller hun.

Tilbudet har gått ut til kunder i Sola og Bryne, og på Hundvåg i Stavanger.

I utgangspunktet strider tilbudet mot de økonomiske naturlovene - som en tommelfingerregel sier bransjen at det koster 1500 kroner å grave ned én meter med kabel i tettbygde strøk.

- Det er dyrt å grave kabel, men vi gjennomfører mye annet gravearbeid og er eid av kommunene slik at vi kan koordinere sammen med annet gravearbeid. Lyse bygger blant annet ut et gassnett og kan strekke fiberlinjer samtidig. Ellers kan vi ta det samme ned graving av fjernvarmerør eller oppgraderinger av vannrør og elnett, forklarer Nag til digi.no.

De første kundene vil bli koblet opp i september. Nag vil ikke gå ut med noen mål for antall kunder - det vil styres av graveaktivitet og kundeetterspørsel.

Lyse Energi kan med sitt nye nett bli den første tilbyderen av video-på-bestilling, en tjeneste tele- og databransjen har drømt om i mange år. Telenor og NextGenTel arbeider med planer, men Lyse har en fordel med et rent fibernett.

For en ADSL-linje går i utgangspunktet bare til PC-en. Du vil dermed kunne se på film du får over telenettet, men uten et litt avansert grafikkort og ekstra kabler, blir det bare på PC-skjermen.

Lyse Energis fibernett er både knyttet til PC-en og TV-anlegget. Med en digital dekoder skal du kunne få film på bestilling som om du er på et hotell - det være seg på TV-en såvel som på PC-en.

Nag vil foreløpig ikke ut med hvilke TV-kanaler og filmer selskapet vil tilby, men sier man ikke vil få de ferskeste filmene - de blir et år eller så eldre til å begynne med, forteller hun.

Hun forteller at selskapet samarbeider med Cisco og flere andre store partnere, blant annet for å lage et system for avspilling av filmer som hindrer piratkopiering.

Til toppen