BEDRIFTSTEKNOLOGI

Rolig på datavirusfronten

Noen timer inn i nyårets første arbeidsdag er det ikke rapportert om ekstraordinære virusangrep.

Eirik Rossen
3. jan. 2000 - 09:57

Antivirusleverandørene har hatt høy beredskap i nyttårshelgen. Gjennom hele desember ble kundene minnet om at antivirus må oppdateres jevnlig. I romjula slo sikkerhetsekspert Stein A. J. Møllerhaug fast at det var på sin plass å være paranoid: Slik beskytter du deg mot nyttårsvirus.

Dette forebyggende arbeidet ser ut til å ha virket. Ingen av de store leverandørene melder om problemer ut over det man kan forvente en vanlig mandagsmorgen.

- Hadde det vært storstilte angrep ville de fleste infeksjonene vist seg i dag, mandag 3. januar, den første arbeidsdagen i år 2000, heter det hos F-Secure Corporation. - Det er allerede ettermiddag i Australia og Asia, og intet nytt er rapportert. Vi forventer ikke noe nytt i dag.

Administrerende direktør Bjørn Fosli hos Norman peker på at programvaren har vært svært hyppig oppdatert - seinest 1. januar - og at kundene har skjønt behovet for å nytte tjenesten som gjør det mulig å oppgradere arbeidsstasjoner direkte over Internett.

- Det var kommet en del virus som trigget 1. januar, men de kom tidlig nok til at folk kunne ta nødvendige mottiltak. Ingen fant ut noe nytt på selve nyttårsaften. Utover høsten har nye virus vært forholdsvis få, men også mer alvorlige.

Det nyeste viruset på lista til F-Secure heter betegnende nok Feliz, med aliaser Feliz.Trojan og Feliz_Ano_Novo (altså "godt nyttår"). Når du kjører den, viser den bare en trykknapp. Klikker du på knappen, starter fandenskapen, blant annet slettes en rekke systemfiler.

Mange har sendt hverandre uskyldige spill som elfbowl.exe og frogapult.exe til jul. Dette har utløst et kjedebrev om at spillene egentlig er ondsinnede virus som vil slette nøkkelfiler og gjøre PC-en ubrukelig. AVP peker på at spillene i sin opprinnelige form er helt uskyldige, men at de kan ha blitt utstyrt med virus underveis.

Det er nok tryggest å gjenta Møllerhaugs oppfordring om å være paranoid. Og har du ikke oppdatert ditt antivirus siden i fjor, bør du absolutt gjøre det nå.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.