Blackvue

Røper bilenes posisjon, fart, retning og video- og lydopptak i sanntid – uten at sjåførene vet om det

Hvem som helst kan følge med på et stort antall dashbord-kameraer.

Klikker man seg inn på de grønne ikonene går man rett inn på åpne dashbordkameraer. Oransje ikoner indikerer at kameraet ikke er delt offentlig. Det er nok ikke alle Blackvue-kundene som er kjent med standardinnstillingen.
Klikker man seg inn på de grønne ikonene går man rett inn på åpne dashbordkameraer. Oransje ikoner indikerer at kameraet ikke er delt offentlig. Det er nok ikke alle Blackvue-kundene som er kjent med standardinnstillingen. (Montasje: digi.no)

Hvem som helst kan følge med på et stort antall dashbord-kameraer.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Mange har gått til innkjøp av såkalte dashbord-kameraer. Dette er fastmonterte kameraer som filmer kontinuerlig mens du kjører gatelangs, eller når bilen står parkert.

Videoopptak i flere retninger, typisk forover og bakover kan være hensiktsmessig, for eksempel som dokumentasjon ved trafikkuhell, hærverk eller innbrudd.

Enkelte modeller kan også strømme video og lydopptak fra bilkupéen, enten via mobilnettet eller trådløs wifi. Slik funksjonalitet er vanlig i det øvre prissjiktet.

Den siste tiden har flere reagert på at modeller fra koreanske Blackvue deler både videoopptak, lydopptak, bilenes GPS-posisjon, fart og retning i sanntid, som et standardvalg, uten at kundene selv har valgt å dele noe offentlig.

Hvem som helst kan laste ned selskapets mobilapp, eller Blackvue Cloud Viewer til Mac eller Windows og følge med på biler i et sanntidskart. Et flertall av bilene i Norge er merket med grønne ikoner, som indikerer at det bare er å klikke seg inn for å følge videostrømmen.

Man trenger ikke eget Blackvue-kamera for å gjøre dette, men du må registrere en konto. Det er lagt inn en begrensning på 10 minutter daglig strømming fra andres dashbordkameraer for brukere med gratiskonto, noe som oppheves hvis man betaler.

– Helt krise for personvernet

Praksisen til Blackvue ble nylig problematisert og tatt opp i et innlegg på en norsk Tesla-fanside på Facebook.

Flere kommenterer der at de ikke visste om delingen av videoopptak og kjørerute, og at de nå har valgt å deaktivere delingen i tjenestens innstillinger.

– At delingen tydeligvis er skrudd på «by default» er helt krise for personvernet til brukerne, skriver en tipser til digi.no. 

Vi fant også raskt et klipp lagt ut på Youtube forrige måned som tar opp samme fenomen.

Blackvue har ikke besvart spørsmål fra digi.no som ble sendt for over en uke siden, utover en kvittering fra kundeservice om at epost er mottatt. Selskapet har heller ingen kontaktpersoner oppført på sidene sine. 

– Teknikere jobber med saken

I mellomtiden har Blackvue Australia kommentert nevnte Youtube-klipp, og de skriver der at de har løftet saken til ledelsen ved hovedkvarteret i Sør-Korea.

Ifølge svaret er deres teknikere i ferd med å se på saken. Det hevdes at de jobber med en ny måte å informere brukerne, som skal være mindre «forvirrende» enn dagens praksis.

Kontroll med eget personvern

Datatilsynet skriver til digi.no at man må være spesielt oppmerksom hvis man skal publisere eller dele bilder eller film der personer er motivet, det krever at man forholder seg til personopplysningsloven. I tillegg bør man vurdere om det er etisk riktig å videreformidle slikt innhold.

– Når man installerer et kamera tilkoblet internett (skybasert kamera) i hjemmet eller bilen eller et annet privat sted for privat bruk, er det viktig at man også setter seg inn i hvordan løsningen fungerer og ser hvordan leverandører beskriver dette i sine personvernvilkår, opplyser fagdirektør for teknologi, Atle Årnes i Datatilsynet.

Han påpeker at for løsninger beregnet på et europeisk publikum, så skal den strengeste personverninnstillingen være etablert på løsningen fra start av.

Det betyr at du selv må åpne for delingen, for eksempel publisering eller for at andre skal få tilgang til dine data.

– I dette tilfellet ser det ut til å være et koreansk selskap som leverer dashbordkameraer av typen Blackvue. Etter en rask gjennomgang av nettsidene deres, kunne jeg ikke lett se informasjon om noe europeisk kontaktpunkt eller hvilket lovverk som gjelder. Når dette ikke fremkommer må brukeren være spesielt oppmerksom for å kunne ivareta personvernet. Det kommer ikke frem om utstyret er å få kjøpt ferdig importert i Norge eller Europa, skriver Årnes.

Kommentarer (3)

Kommentarer (3)
Til toppen