Rosing-heder til Gisle Hannemyr

Den utrettelige debattant, gründer og folkeopplyser Gisle Hannemyr fikk Rosingakademiets hederspris tirsdag.

Rosingakademiet delte ut sine mange priser tirsdag kveld. Den opprinnelige prisen, kreativitetsprisen, gikk til Trolltech AS for det Linux-baserte applikasjonsmiljøet Qtopia 1.6 for håndholdte datamaskiner, som konkurrerer med systemer fra internasjonale aktører som Microsoft, Symbian og Palm. De andre finalistene var Opera Software for sin "Small Screen Rendering" teknologi, en løsning som gjør vanlige websider lesbare på små skjermer, og TraceTracker fra firmaet med samme navn.

Hedersprisen har hittil gått til ærverdige veteraner med mesteparten av sitt yrkesaktive liv bak seg, skikkelser som nå avdøde Ole-Johan Dahl og Kristen Nygård, samt Jens Balchen og Helge Seip.

- I år markertes et tradisjonsbrudd ved at prisen går til en person som ennå står midt i sitt virke, og som fyller en særdeles viktig rolle for IT-miljøene i Norge, sa Rosingakademiet. - Rosings hederspris går til en av personlighetene i norsk IT-bransje. Han er utdannet ved Universitetet i Oslo og har blant annet jobbet ved Norsk Regnesentral. Prisvinneren var en gründerne av Oslonett - som for alvor kommersialiserte Internett i Norge. Han er nå knyttet til Institutt ved Informatikk ved Universitet i Oslo som forsker.

Allerede da var det klart at Gisle Hannemyr var hedersprisens vinner i år. Rosingakademiets begrunnelse fortsatte slik:

- Gjennom utallige artikler, kronikker og eksponeringer i riksdekkende aviser og TV og radio, og gjennom en rekke foredrag - senest i dag - har han synliggjort sin kunnskap om teknologiske muligheter og utfordringer - og konsekvensen av disse. Han innehar en unik fagkompetanse - samtidig som han evner å kommunisere komplekse teknologiske problemstillinger til folk flest. Han bidrar derfor sterkt til å "folkeliggjøre" teknologi i sin alminnelighet - og IT-teknologi i særdeleshet. Trolig er han den kompetansepersonen innenfor IT-næringen som er benyttet mest av TV2, NRK og riksdekkende aviser. Det er den kanskje eneste virkelig kompetente teknologiske riksguru vi har i Norge som Rosingakademiet ønsker å hedre med denne prisen i kveld.

De andre prisene ble fordelt slik:

Rosings anvenderpris gikk til Post- og Teletilsynet, Oslo for tjenesten telepriser.no

Rosings brukervennlighetspris gikk til Hydro Media, med partnerne Halogen, Accenture og Interwoven, for nye hydro.com

Rosings språkpris gikk til Tapir Akademisk Forlag, Trondheim, for deres innsats for godt norsk språk i læremidler innen IT-fag ved universiteter og høgskoler

Rosings kompetansepris gikk til MediaLT ved de blinde dataekspertene Magne Lunde og Morten Tollefsen, for sin innsats til å bistå funksjonshemmede slik at datateknologien blir et verktøy som bryter barriérer.

Rosings studentpris gikk til "Visualisering av 3D fargerom", av Arne Magnus Bakke, Anders Rindal og Ståle Kopperud, alle fra Høgskolen i Gjøvik.

Les mer på Rosingakademiets nettsted.

Til toppen