IT-NORGE

Rosings hederspris til Jon S. von Tetzchner

Dataforeningen gjør ære på gründeren av Opera Software.

Jon S. von Tetzchner grunnla Opera Software i 1995, sammen med nå avdøde Geir Ivarshøy.
Jon S. von Tetzchner grunnla Opera Software i 1995, sammen med nå avdøde Geir Ivarshøy. Bilde: Per Ervland

Den norske dataforeningen delte i går kveld sine årlige Rosing-priser, oppkalt etter den norske IT-pioneren Fredrik Rosing Bull (1882–1925).

Rosing-Akademiets hederspris gikk til medgründer Jon Stephenson von Tetzchner i Opera Software.

Sammen med nå avdøde Geir Ivarshøy utviklet Tetzchner en nettleser som ledd i et prosjekt for det daværende Televerkets forskningsavdeling på Kjeller. Etter privatiseringen til Telenor i 1994 ønsket ikke konsernledelsen å satse videre på prosjektet. Tetzchner og Ivarshøy fikk rettighetene og etablerte et selskap som siden er blitt verdenskjent, og som særlig har spilt en avgjørende rolle i å gi millioner av mennesker tilgang til internettjenester gjennom mobiltelefoner.

Den gjeve – og den opprinnelige – kreativitetsprisen ble gitt til Bergen-selskapet One2Touch. De har utviklet et foldbart tastatur for mobiltelefoner, der forbindelsen mellom tastatur og telefon går over NFC («near field communication»).

I foldet tilstand ser tastaturet slik ut:

Utbrettet ser det slik ut:

I det midterste feltet plasserer man telefonen:

Da kan man straks begynne å taste:

 <i>Bilde: Arkiv</i>
Bilde: Arkiv

Juryen mener dette er et produkt i verdensklasse. Bruken av NFC innebærer ikke bare at koplingen mellom tastatur og mobiltelefon etableres straks mobilen plasseres på tastaturet. Det betyr også at tastaturet kan nøye seg med et lite internt batteri med en varighet på minst tre år. På mobilen kreves kun en tilpasset applikasjon. Tastaturet skal være vanntett.

De øvrige prisene ble tildelt slik:

  • Brukervennlighetsprisen til dib, et oppslagsverk innen økonomi, regnskap, rådgivning, selskapsrett og administrasjon i form av en app for smartmobiler. Dib er tilgjengelig for iPhone, Android og som webapp.
  • IT-sikkerhetsprisen til High Density Devices (HDD), for Crypto Adapter, en enhet som krypterer alle lagringsmedier med USB-grensesnitt.
  • Årets nettsted til NKI.no, for å gi et «umiddelbart profesjonelt og seriøst inntrykk, uten at de har falt i den tradisjonelle ‘corporate look and feel’-fellen», med evne til å prioritere, og til å prioritere vekk.
  • Smart IT-prisen til Seevia, en tjeneste som kan starte en videosamtale med ett klikk, med tilhørende katalog over videokonferansebrukere. Juryen mener enkelheten i tjenesten bidrar til å avskaffe den største barrieren mot mer bruk av videokonferanser.
  • Årets toppleder til administrerende direktør Nils Øveraas i Accenture Norge. Juryen framhever at han har en «global rolle som ansvarlig for å levere Accentures målsetning om å sikre at 250 000 personer i utviklingsland blir gitt muligheter til enten jobb eller til å starte egen bedrift som en del av FNs tusenårsmål». Han berømmes også for å ha etablert et av de mest omfattende sommerjobbprogrammene i Norge, samt for gjennomføring av store endringsprogrammer med stor betydning for det norske samfunnet både i privat og offentlig sektor, og for å ha levert gode resultater gjennom hele sin lederperiode.
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.