«Rot» fra Microsoft

Forsøker å temme innboksen, ikke ulikt Google Inbox.

«Rot» fra Microsoft
ROT SKAL BEDRE OVERSIKT: Microsoft forsøker å temme innboksen ved hjelp av maskinlæring.

Den skybaserte kontorpakken Office 365, en av Microsofts nøkkelprodukter, skal framover få en lang rekke nye funksjoner.

I sterk kontrast til den gamle klientversjonen vil disse rulles ut i et høyt tempo.

En av nyhetene kom denne uken. Det er en smart filterfunksjon kalt Clutter som i likhet med Google Inbox forsøker å temme e-posten.

Clutter har fått det norske navnet Rot.

Basert på Office Graph

Funksjonen har til hensikt å rydde opp i rotet ved å automatisk sortere vekk mindre viktig e-post i en egen mappe. Den bakenforliggende teknologien er nye Office Graph, som er utviklet ved Microsofts norske avdeling.

– Dessverre kan vi ikke ta på oss æren av å ha utviklet Rot. Men avdelingen i Microsoft som har laget dette samarbeider veldig tett med teamet vårt rundt intelligente skytjenester og maskinlæring. Office Graph ligger bak, altså den samme hjernen, forteller direktør Office-divisjonen Anna Olsson i Microsoft Norge til digi.no.

Du fikk vel med deg: Microsofts norske hjerne i skyen?

Rot blir ikke fremstilt som noen perfekt løsning, men blir bedre jo mer den brukes. Foruten automatisk klassifisering av «rot» er det også mulig å selv merke elementer i innboksen som dette. Over tid vil løsningen lære og tilpasse seg dine vaner.

– Vi henter inn ulike signaler på hvordan du jobber med e-post. Blant annet hvilken e-post du ignorerer, hva du svarer raskt på og så videre. Utifra dette lærer funksjonen seg hva du selv mener er relevant. Alt annet blir plassert i en mappe kalt Rot, sier Olsson.

Slik blir funksjonen presentert av Microsoft i et klipp på Youtube:

Ulike egenskaper ved innkomne meldinger bli analysert i prosessen. Systemet ser for eksempel på hvem som er avsender, hvorvidt du er eneste mottaker, hva slags prioritet meldingen er sendt med og så videre.

Så finnes det også noen signaler som ikke kan overstyres. For eksempel vil sjefen din, ledelsen i bedriften eller ansatte direkte underordnet deg i organisasjonen skal ikke bli filtrert vekk.

– Hele poenget er at man skal få en litt mer effektiv hverdag ved hjelp av prediktiv analyse, sier Anna Olsson.

Rot er ikke det samme som søppelpost, slik Microsoft definerer det. Det er mindre viktig innhold som plasseres i en egen mappe, som brukeren kan kikke innom når det måtte passe.

Må aktiveres

I likhet med Delve (prosjekt «Oslo») og Office Graph er også Clutter/Rot funksjonalitet som først blir tilgjengelig som en beta, eller det Microsoft kaller «First Release».

Dette er en såkalt opt in-ordning, som IT-ansvarlig eller bedriftens admin for Office 365 må aktivere. Når det er gjort må brukeren aktivere funksjonen under egne innstillinger. En oppskrift er lagt ut på denne siden.

I hovedsak er dette et tilbud for bedriftsabonnenter av Office 365. Hvilke typer abonnement som er omfattes står nederst på samme side.

Mer på gang

Ytterligere 46 andre nye funksjoner skal rulles ut til O365-kundene de nærmeste kvartalene, blant annet et verktøy kalt Sway.

Det forteller Microsoft til Computer Sweden.

Sway er et presentasjonsverktøy, en slags arvtaker til Publisher, altså et verktøy for å produsere brosjyremateriell for skjerm og utskrift. Sway foreligger nå i en prøveversjon på nettstedet sway.com og skal bli del av Office neste år.

Microsoft har også laget et veikart som viser hva som kommer.

    Les også: