JUSS OG SAMFUNN

Røys gir Datatilsynet et varig løft

Budsjettvekst på 10 prosent suppleres av midler til viktige prosjekter.

13. okt. 2009 - 10:54

I Regjeringens utkast til statsbudsjett for 2010 er det satt av 31 millioner kroner til Datatilsynet, tre millioner kroner mer enn i budsjettet for 2009. Hvis dette går gjennom, vil det innebære at Datatilsynet er styrket med over 40 prosent siden 2005.

I tillegg til det varige budsjettløftet, loves Datatilsynet ytterligere midler til tre enkeltprosjekter. Siden 2005 er det til sammen bevilget 8,2 millioner kroner til ulike enkeltprosjekter.

Prosjektene som midler i 2010, tar for seg personvern i skolen, personvern og informasjonssikkerhet i norske virksomheter, samt etablering av en veiledningstjeneste for å bistå folk som opplever at personvernet deres krenkes på Internett.

Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys begrunner det varige løftet for Datatilsynet med at personvernet er under økende press, blant annet med overvåking og kobling av persondata, og at en varig styrking av tilsynets budsjett er viktig for å styrke nordmenns rett til privatliv. Hun begrunner tilleggsmidler til personvernprosjekter rettet mot barn og unge med at de skal bevisstgjøre en gruppe som ikke alltid har så lett for å se konsekvensene av alt de gjør på Internett.

Hovedtrekket i statsbudsjettet er verdt å merke seg: I forhold til 2009 er inntektene redusert fra 1 023 milliarder kroner til 974 milliarder, altså nærmere 5 prosent. De totale utgiftene er økt fra 876 milliarder kroner til 907 milliarder, altså i underkant av 4 prosent. Overføringen til Statens pensjonsfond utland («oljefondet») er redusert med nærmere 55 prosent, fra 147 milliarder kroner til 67 milliarder kroner. Regnskapet for 2008 viser at fondet det året vokste med over 407 milliarder kroner, mer enn seks ganger det Regjeringen tenker å legge til side i 2010.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.