Ruller ut «nye» Google Maps til alle

Største oppgradering siden starten.

Ruller ut «nye» Google Maps til alle
Den nye utgaven av Google Maps tar i bruk ulike teknikker for å framheve informasjon om det brukeren trolig er interessert i, samtidig som at informasjon om andre objekter i langt større grad enn tidligere blir skjult. Bilde: Google Norge

Google kunngjorde i går at den neste generasjonen av webutgaven av selskapets karttjeneste nå skal rulles ut til alle brukerne. Selve utrullingen vil dog skje over flere uker.

Den nye utgave av Google Maps har vært tilgjengelig for frivillige testbrukere omtrent siden den første gang ble vist fram under Google I/O-konferansen i mai i fjor.

Selve brukergrensesnittet er betydelig endret, men kanskje ikke i like stor grad som man kunne få inntrykk av i begynnelsen av testfasen. Da manglet svært mye – til og med Pegman-funksjonen borte, noe som ble kraftig kritisert. I november var figuren tilbake igjen.

Navigasjonen har blitt flyttet fra øverst til venstre til nedre høyre hjørne. Den største nyheten er bildekarusellen som kan åpnes nederst i skjermbildet. Den viser (stort sett) relevante bilder fra området man ser på kartet. Bildene er hentet fra blant annet StreetView og Panoramia.

Bjørvika i Oslo vist i gammel og ny utgave av Google Maps.
Bjørvika i Oslo vist i gammel og ny utgave av Google Maps. Bilde: digi.no

De tidligere satellittbildene har blitt skiftet ut med en Google Earth-basert 3D-visning som ikke lenger krever nettleserplugins.

Kartene skal i langt større grad enn tidligere framheve interessepunkter basert på hva brukeren tidligere har gjort. Klikker man for eksempel på en restaurant, framheves også andre spisesteder i nærheten, men også informasjon den valgte restauranten, inkludert raskeste reisevei med ulike framkomstmidler fra brukerens nåværende posisjon, dersom denne er oppgitt.

Noe av hovedhensikten med hele redesignen skal ha vært å gi brukerne mer relevant informasjon, og samt i større grad å dempe det som er overflødig.

Kartene inkluderer nå også sanntids trafikkinformasjon, hentet fra Waze, og rutetider for kollektivtrafikk. I Norge inkluderer dette kollektivtransport i Stavanger, Ruter og NSB.

Fortsatt er det tilsynelatende deler av karttjenesten som avhenger av den gamle versjonen. Dette inkluderer etter alt å dømme brukerens egendefinerte kart («Mine kart») og Map Maker, hvor brukerne selv kan legge til eller endre detaljer i den offentlige delen av Google Maps. Det er ikke kjent om eller når også disse funksjonene skal baseres på det nye kartgrensesnittet.

Denne uken kunngjorde Google forøvrig at Map Maker nå også kan brukes til å forbedre kartene i Estland, Hellas, Kroatia, Latvia, Litauen, Slovakia og Slovenia.

    Les også: