Rundet 150 millioner mobilkunder

Telenor har betalt ut 12,5 milliarder til eierne i år.

Jon Fredrik Baksaas og Telenor vil bruke 12,5 milliarder kroner på utbytte og tilbakekjøp av aksjer. Spørsmålet er om det er nok til å dekke over for svakere resultater enn forventet. (Bilde: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images/All Over Press)
(Bilde: Thomas Lee / Bloomberg / Getty Images / All Over Press)

Telenor har betalt ut 12,5 milliarder til eierne i år.

Telenor fremla resultater for andre kvartal tirsdag morgen. Men konsernsjef Jon Fredrik Baksaas klarte ikke imponere analytikere og investorer med sine tall. Omsetningen endte på 25,3 milliarder kroner for i kvartalet, opp fra 24,3 milliarder kroner samme kvartal i fjor.

Driftsresultatet endte med et overskudd på 4,3 milliarder kroner, fra 3,3 milliarder kroner samme kvartal i fjor. Dette var noe svakere enn forventet. Men det som vil oppta markedet er først og fremst at selskapet varsler at de skal kjøpe tilbake store aksjeposter i markedet.

– For tredje året på rad igangsetter vi nå et nytt aksjetilbakekjøpsprogram for tre prosent av utestående aksjer. Med dette tilbakekjøpsprogrammet, samt utbytte som ble utbetalt i mai, har vi returnert cirka 12,6 milliarder norske kroner til aksjonærene i 2012. På den måten bekrefter vi våre ambisjoner om å levere god avkastning til våre aksjonærer, sier Baksaas i en pressemelding.

45 prosent av aksjene skal kjøpes i markedet, mens resten skal kjøpes direkte av staten, slik at de opprettholder en eierandel på rett under 54 prosent av aksjene i selskapet.

Verd å merke seg fra rapporten er at Telenor i løpet av kvartalet klarte å skaffe fem millioner nye mobilkunder.

Selskapets kundebase på mobil er dermed på 150 millioner kunder, noe som er rekord for selskapet.

Både i Pakistan og Malaysia var det sterk vekst, både i inntekter og margin, mens det var tyngre i Danmark og Bangladesh i forrige kvartal.

For det norske markedet kunne selskapet melde om et driftsresultat i kvartalet på 1,95 milliarder kroner, mot 1,5 milliarder i fjor. EBITDA-marginen endte på 42,3 prosent mot 39,9 prosent i fjor. Det er også verd å merke seg at gjennomsnittlig inntekt per norske mobilkunde steg i kvartalet, til 299 kroner per måned, fra 287 kroner samme kvartal i fjor.

Hele resultatrapporten kan du laste ned her (pdf).

Mens Telenors norske mobilvirksomhet fikk 23 000 nye kunder i kvartalet, falt 21 000 fastlinjekunder fra. Selskapet taper også terreng i markedet for kobberbasert internett, der 6 000 abonnenter forsvant, mot et kundefrafall på 3 000 i fjorårets andrekvartal.

Det har vært mye oppmerksomhet på det indiske eventyret til Telenor dette året. Etter at landets høyesterett tok lisensene fra Telenors deleide mobilselskap, Uninor, har selskapet måtte tåle massiv kritikk og store nedskrivninger.

Men selv om selskapet risikerer å bli kastet ut av det indiske telenettet, har de klart å få hele 2,2 millioner nye brukere i kvartalet. Dette er nesten halvparten av hele brukerveksten til Telenor. Totalt har Uninor 33,7 millioner kunder i India.

Det skal i løpet av sommeren avholdes en ny auksjon av lisenser i det indiske telemarkedet, men den regulatoriske situasjonen er så usikker at ikke engang betingelsene for en ny aksjon er blitt presentert fra myndighetene.

Situasjonen i India er så usikker at Telenor i årets første kvartal skrev ned satsningen med 3,9 milliarder kroner og dermed tok et stort tap. Etter denne nedskrivningen har ikke Telenor noen «regnskapsmessig eksponering» mot India.

    Les også:

Til toppen