Russisk hacker (22) dømt til fengsel i USA

Styrte botnett med tusener av infiserte pc-er. Arrestert på ferie i Spania.

Russisk hacker (22) dømt til fengsel i USA
Belorossov skal ha kontrollert et såkalt botnett bestående av rundt syv tusen infiserte datamaskiner. Illustrasjon: TKJ.se, public domain

En russer ved navn Dimitry Belorossov (22) fra St. Petersburg, ble i forrige uke dømt til fengsel i USA for datakriminalitet.

Belorossov går under hackeraliaset Rainerfox og var tenåring da han i august 2013 ble arrestert på ferie i Spania. Året etter ble han utlevert til amerikanske myndigheter.

Nå må han sone fire og et halvt år i fengsel for sin rolle i spredningen av Citadel, en sofistikert type skadevare og botnett. Citadel er en variant av banktrojaneren Zeus, som i mange år har vært solgt i underverden som abonnementstjeneste med en rekke tilvalg og moduler.

22-åringen har tidligere tilstått forholdet. Etter straffeutmålingen må han også betale drøyt 322.000 dollar i oppreisning, tilsvarende 2,6 millioner norske kroner.

Mer om Citadel: Microsoft og FBI halshogde tusen botnett

Småfisk

Ifølge tiltalen lastet russeren ned en versjon av Citadel, som han brukte til å infisere og deretter fjernstyre datamaskinene til i høyden 7.000 ofre. Det gjør ham trolig til en småfisk i denne sammenheng.

USAs justisdepartement fremstiller ham som en av utviklerne bak skadevaren, som blir brukt til å stjele blant annet bank- og kredittkortopplysninger.

Men unggutten er imidlertid ikke en av skaperne av Citadel, skriver The Register.

Snarere er han én av mange brukere av svindelprogramvaren, som amerikansk politi mener har infisert til sammen 11 millioner pc-er med samlede tap i størrelsesorden en halv milliard dollar.

Foruten å ha operert et botnett skal han ifølge FBI ha aktiv vært på diskusjonsfora der han tilbød «kundeservice» og diskuterte forslag til forbedringer i Citadel sammen med andre kriminelle.

Med fradrag for utholdt varetekt kan Belorossov være en fri mann om litt over et år, sier russerens forsvarer Arkady Bush til nyhetsbyrået Reuters.

Få med deg: IT-spioner skjuler seg bak sporløse satellitter