Russisk milliardkrav mot Telenor

Telenor blir i et russisk søksmål krevd for rundt 19 milliarder kroner.

Telenor blir i et russisk søksmål krevd for rundt 19 milliarder kroner.

Fornebu (NTB-Steinar Schjetne): Telenor blir i et russisk søksmål krevd for rundt 19 milliarder kroner. Det norske konsernet fnyser av både søksmålet og milliardkravet.

– Dette er søksmålet er grunnløst, og vi har ærlig talt vanskelig for å ta det helt seriøst, sier pressetalsmann Dag Melgaard til NTB.

I søksmålet fra Farimex Products blir det fremmet påstander om at Telenor har skadet VimpelCom ved å hindre det russiske teleselskapets oppkjøp av Kyivstar, og trenert Vimpelcoms kjøp av Ukrainian Radio Systems. Saksøkeren krever 3,8 milliarder dollar, tilsvarende snaut 19 milliarder kroner.

Telenor eier 33,6 prosent av Kyivstar og har i lengre tid ligget i konflikt med andre eiere, først og fremst den russiske Alfa-gruppen.

Jomfruøyene
Det blir ikke opplyst hvem som eier Farimex Products, men selskapet er registrert på De britiske jomfruøyene. Søksmålet er innlevert i den fjerntliggende, sibirske byen Khanty-Mansyisk.

– Det er forholdsvis underlig at et selskap som er registrert på De britiske jomfruøyene velger en sibirsk distriktsdomstol til en såpass stor sak og ikke et sted hvor rettsvesenet har større troverdighet. Søksmålet er ikke innlevert der VimpelCom har hovedsete, i Moskva, eller der selskapets aksjer er registrert, nemlig i New York, sier Melgaard.

Farimex Products eier 1.250 aksjer i VimpelCom og krever en erstatning på 3,8 milliarder dollar. Selskapet har i tillegg bedt retten ta arrest i alle aksjene Telenor eier i VimpelCom.

Sjekker eier
– Vi må uansett forberede oss, blant annet på mulig rettslig behandling. Men hovedmålet er å få hele saken avvist av domstolen, sier Melgaard.

– Vi ser dessuten nærmere på hvem som står bak selskapet, sier han uten å legge skjul på at mistanken retter seg mot medaksjonær i VimpelCom, Alfa-gruppen.

Nylig ble det også fremmet erstatningskrav fra russiske Eco Telecom, som er en del av Alfa-gruppen, på 5 milliarder kroner basert på lignende påstander. Også i denne saken avviser Telenor de påståtte forholdene.

– Vi tror dette skyldes en sak vi har gående mot Alfa-gruppen i New York. Jeg har inntrykk av at det går dårlig for dem i den saken, og at dette er forsøk på å tåkelegge dette, sier Melgaard.

    Les også:

Til toppen