JUSS OG SAMFUNN

Russland vil forby anonym blogging

Utenlandske tjenester risikerer trolig å bli blokkert dersom de ikke føyer seg.

Statsdumaen i Russland, her avbildet i 2011, har godkjent et lovforslag som kan bidra til knebling av mange russiske bloggere, men potensielt også til utestengelse av ikke-russiske bloggtjenester.
Statsdumaen i Russland, her avbildet i 2011, har godkjent et lovforslag som kan bidra til knebling av mange russiske bloggere, men potensielt også til utestengelse av ikke-russiske bloggtjenester. Bilde: Wikipedia (CC BY-SA 3.0)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. apr. 2014 - 13:35

Statsdumaen i Russland har denne uken godkjent et lovforslag som ifølge blant annet Human Rights Watch (HRW) og Committee to Protect Journalists (CPJ) innfører et krav om at bloggere med mer enn 3000 daglige besøkende må registrere seg med navn og kontaktinformasjon hos Roskomnadzor, den statlige etaten for medieoppsyn.

Ifølge HRW vil de registrerte bloggerne ha samme juridiske begrensninger og ansvar som massemediene, inkludert krav om faktasjekk, personvern og restriksjoner i spredning av propaganda til støtte for folkevalgte. Bloggerne skal også måtte være ansvarlige for kommentarer som tredjeparter skriver til innleggene eller på tilhørende sider i sosiale medietjenester. Krenkelser av loven skal kunne straffes med bøter på opptil 500 000 rubler (omtrent 84 000 kroner) og forbud mot blogging i opptil 30 dager.

Hva som menes med blogger skal også være veldig bredt definert. Det kan også inkludere mikroblogger som Twitter eller andre sosiale nettverk.

Utestengelse

I tillegg vil det kreves at selskaper som tilbyr bloggtjenester eller sosiale nettverkstjenester lagrer all brukeraktivitet i seks måneder. Ifølge den russiskspråklige nettavisen Lenta.ru, kreves det at dataene lagres i Russland. Dette gjelder også utenlandske tjenester som Facebook, Google og mange andre. Den russiske advokaten Konstantin Trapaidze sider til Lenta.ru at selskapene i utgangpunktet ikke er berørt av loven, som selvfølgelig kun vil gjelde i Russland. Men han påpeker at Russland likevel har et pressmiddel for å få selskapene til å føye seg til loven, nemlig å blokkere tilgangen til tjenestene i Russland. Ifølge avisen skal loven være en del av en større anti-terrorisme-pakke med lovforslag som Statsdumaen godkjente tirsdag.

Ikke endelig

– Vi ber president Vladimir Putin om å legge ned veto mot dette restriktive lovforslaget, som vil, dersom det vedtas, sensurere de gjenværende, uavhengige stemmene i russisk media, sier Nina Ognianova, programkoordinator i CPJ Europe og Central Asia.

– De brede restriksjonene som denne lovgivningen åpner for, inviterer russiske autoriteter til misbruk for å stilne sine kritikere, og til selvsensur hos den samme delen av bloggerne for å unngå potensielle konsekvenser.

Dersom loven blir endelig vedtatt, vil den gjelde fra den 1. august i år.

Rømt landet

Dumaens godkjennelse skjedde forøvrig samme dag som at det ble kjent at Pavel Durov, grunnleggeren av Russlands og Europas største, sosiale nettverkstjeneste, VKontakte, har fått sparken som administrerende direktør for tjenesten og samtidig har forlatt landet, angivelig for godt.

Opprinnelig trakk Durov seg fra stillingen den 1. april i år på grunn av en strid med eierne, som er Mail.Ru (52 prosent) og United Capital Partners (48 prosent). To dager senere trakk han oppsigelsen. Men nå har aksjonærene sparket ham.

– Ifølge nyhetene ble jeg sparket i dag som administrerende direktør for VKontakte. Interessant nok hadde ikke aksjonærene mot til å gjøre dette direkte, slik at jeg hørte om min mystiske avgang gjennom pressen, skriver Durov på sin VKontakte-profil på mandag.

Durov hevder ifølge Reuters at VKontakte nå er under full kontroll av Putens nære allierte, Alisher Usmanov som kontrollerer Mail.ru, og Putins tidligere stabssjef, Igor Sechin. Det er dog uklart hvilke forbindelser Sechin har til VKontakte.

Til TechCrunch forteller Durov at han ikke har noen planer om å dra tilbake til Russland.

– Dessverre er landet for tiden ikke-kompatibel med internett-virksomhet, skriver han.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.