Rykteorgie rundt Apple

Rykteflommen og spekulasjonene rundt Apple Computer har nådd uante proposjoner de siste dagene.

Rykteflommen og spekulasjonene rundt Apple Computer har nådd uante proposjoner de siste dagene.

Det heteste ryktet - som den amerikanske papir- og onlinepressen nå nærmest regner som et faktum - er at Steve Jobs blir styreformann i Apple Computer, en posisjon han mistet for 12 år siden. Jobs har tatt over keynote-presentasjonen til Gil Amelio på Macworld som starter 5. august, og stalltipset er at den formelle kunngjøringen vil komme da.

Etter Amelios avgang har det også vært spekulert i hvem som vil ta over den operative lederrollen i selskapet. Jobs har selvfølgelig vært en het kandidat, men etter at han ble lansert som styreformannskandidat (som digi omtalte mandag), har Jobs blitt mindre aktuell som administrerende direktør. Jobs leder som kjent animasjonsselskapet Pixar, som blant annet stod bak filmen Toy Story, og det rapporteres at han er ikke er villig til å gi slipp på den jobben.

Blant kandidatene som har blitt framsatt for adm-dir-posisjonen i Apple finner vi ledere som Jim Barksdale i Netscape; Joel Kocher - som leder den suksesfulle direktesalgsbaserte Mac-kloneprodusenten Power Computing Corp; Guy Kawasaki - Apple Evangelist; Jean-Louis Gassee, tidligere Apple-direktør og nå leder for Be Inc; James Cannavino - som nylig sa opp som president i Perot Systems Corp og i sin tid var sentral i Apple og IBMs PowerPC-allianse; Steve Kahng, grunnlegger av Power Computing; og Del Yokam, tidliger Apple-ansatt og nå toppsjef i Borland International.

Det har også versert rykter om oppkjøp i kjøvannet av Amelios avgang. Selvfølgelig har det gamle Oracle-Ellison oppkjøpsspetakkelet igjen dukket opp. Mac-kloneprodusent Umax har ytret ønsket om samtaler med Apple om en mulig overtagelse, og kommunikasjons- og datagiganten Motorola - som også produserer Mac-kloner - har vært nevnt. Sun, som var nær ved å kjøpe Apple i 1995, har også vært inne i bildet, i henhold til ryktene. Til og med en Oracle-Sun-kombinasjon skal være foreslått.

Det blir også sagt at Steve Jobs er meget interessert i NC-konseptet og det snakkes om at NeXT-kuben vil gjennopstå i NC-format med Apple-drakt. I denne sammenheng blir en eller annen tilknytning til Jobs' nære venn, NC-innovatør Larry Ellison, naturlig.

Jobs skal ha lyttet til kritikken mot Apples styre, og er på utkikk etter sterke folk fra PC-bransjen til å fylle de ledige plassene i styret. (Det er fem medlemmer i Apples styre, men selskapet kan ha opp til ni styremedlemmer.) Blant aktuelle styremedlemmer som har vært nevnt, finner vi Larry Ellison (selvfølgelig), Eric Benhamou - styreformann og sjef i 3Com (som sier til Mercury News at han har takket nei), John Warnock - styreformann i Adobe Systems (en svært viktig støttespiller for Apple), og Joel Kocher (Power Computing).

Hva Jobs vil bety for Apple er også kilde til spekulasjoner. Selv om Jobs nå synes sikker for styreformannsjobben, påpekes det at man ikke må glemme Apples historie og derved undervurdere Apples evne til å snu på hælen i siste øyeblikk. (Dog rapporteres det at styret i Apple har godkjent Jobs' retur som styreformann, men det er ikke bekreftet av selskapet.)

Analytikere er usikre på hva Jobs' rolle i Appe egentlig vil innebære for selskapet. En ting enes de om, at Jobs' posisjon må avklares snarest både av hensyn til de ansatte og markedet generelt. Med det forbeholdet, synes analytikere å mene at Jobs vil kunne energisere og motivere Apple-ansatte, ikke uvesentlig gitt turbulensen det siste året. Dessuten oppfattes Jobs som en bransjemann med visjoner til å utvikle den strategi selskapet trenger for å oppnå suksess og lønnsomhet - egenskaper Amelio manglet.

Endel analytikere påpeker at Jobs rolle som styreformann og Apple-ikon kan være et hinder for selskapet i prosessen med å rekruttere en administrerende direktør i verdensklasse. Dette er et ikke uvesentlig poeng, for det kan ikke være tvil om at det selskapet trenger, er nettopp en operativ leder i verdensrolle.

Det ventes endel avklaringer i forbindelse med neste ukes Macworld-messe, og digi vil selvfølgelig rapportere nye utviklinger.

(Som digi skriver i en annen artikkel idag, hevder Wall Street Journal og SFO Chronicle at Jobs har takket nei til posisjonen som styreformann.)

Til toppen